STUKAS
The World According To Stukas
Birdnest Birdcd 51 (MD)
CD
****

totally out of sight, äntligen är den här, Stukas fullängdsdebut! Efter en trio lysande punkpopsinglar ska de äntligen få upprättelse. Glöm ordet punk, glöm idén om att Stukas är ett punkband. Erase, delete och rensa skallen. Stukas är Sveriges snabbaste popband. POPBAND!
Deras tajthet kan bara matchas av nordamerikanska storheter som NOFX, All eller Propagandhi, deras melodisinne saknar svensk motsvarighet och syskonen Mia och Puttras stämsång svalkar som en midsommarbris över Siljan.
“The World According To Stukas” är som en resa från Falun till Leksand i en alldeles för snabb bil på en alldeles för krokig väg. Det vackra landskapet swischar förbi och man får slita i ratten för att hänga med i svängarna och man börjar förstå varför till och med den urtrygge Gunde Svan attraheras av snabba bilar.
Stukas debut är precis så, en liten läcker sextiotalsmodell med alldeles för många hästkrafter under huven. Skillnaden är bara den att Stukas inte levererar något retromesande. De lever här och nu i rymdåldern. Deras pop gar i raketfart, totalt respektlös och totalt oförutsägbar. Kasten är tvära och ibland later det till och med som om CD:n fått spel.
Och i slutet av “Cloudier” klarar de av att smälta samman Alls känsla för popmelankoli med Humle och Dumles maniskt synkoperade barnjazz.
Råfränt!