SMUDGE
Manilow
Domino WIGCD/LP7 (Border) LP/CD
***

Det finns flera beröringspunkter mellan australiensiska Smudge och amerikanska Lemonheads. Tom Morgan, bandets sångare och gitarrist, är polare med Evan Dando och de har skrivit flera av låtarna på Lemonheads två senaste plattor tillsammans. Alison som “Started To Happen” på “It’s A Shame About Ray” spelar bas i Smudge och en annan kollaboratör på “Manilow”, Nic Dalton, har också givit Mr Dando en hjälpande hand.
Under dessa incestuösa omständigheter är det naturligtvis svårt att säga vem som påverkat vem och det är kanske inte heller särskilt intressant. Hur som helst låter Smudge som citronskallarnas småsyskon och “Manilow” skulle kunna vara demos till nästa Lemonheads-platta. Eller kanske ger skivan i stället en vink om hur Dando & Co hade låtit utan mycket pengar och kända producenter.
Låtarna är genomgående bra med trevliga popbagateller till vänliga melodier, men tyvärr gör den enkla produktionen att det hela känns lite enahanda och den oundvikliga jämförelsen med Lemonheads utfaller inte till Smudges fördel. “Manilow” är mycket charmig, men också aningen lättviktig.