MICK RONSON
Heaven And Hull
Epic 474742 2 (Sony) CD
***

Undrar om det är vetenskapligt bevisat att man blir mer och mer sentimental med åren? Jag vet annars inte vad jag ska skylla det faktum på att det blir smått fuktigt i ögonvrån när sista låten på denna CD börjar. “All The Young Dudes”, inspelad live på Wembley under Freddie Mercury-galan och med Mick Ronson, Ian Hunter och David Bowie som huvudpersoner och kompade av de resterande Queen-medlemmarna. Jag menar, det är inte ens en speciellt bra version. Men blotta det faktum att de alla står där på scenen, som en slags hyllning till Freddie Mercury och att alla säkert vet att näste man att gå ur tiden blir Mick Ronson, som redan är märkt av den tärande cancern. Sådant gör mig gräsligt sentimental.
I övrigt är “Heaven And Hull” en skiva som kryllar av storheter. David Bowie sjunger bland annat Bob Dylans “Like A Rolling Stone”, Chrissie Hynde sjunger duett med Mick själv i den mycket fina “Trouble With Me”. John Mellencamp gör samma sak i “Life’s A River”, Ian Hunter deltar i “Take A Long Ride” och medverkande på i stort sett alla spår, samt sammanhållande länk för att skivan avslutades när Mick tragiskt avlidit, är Def Leppards Joe Elliott.
Bortsett dock från alla sentimentala fakta är de nya låtarna, med undantag från två tämligen trista instrumentala alster, faktiskt bra, men eftersom min skivsamling inte innehåller så där väldigt många plattor där Ronson medverkar ska jag avhålla mig från alla vidare jämförelser.
Jag konstaterar bara att chansen att få se de två legenderna Hunter/Ronson tillsammans nu tyvärr också är förbi.