FUNHOUSE
Girls
M&A Music Art MACDL941 (Border)
CD
***

Visste ni att Wayne Hussey har en yngre bror som heter Leif Hussey och har en röst som intill förvillelse liknar hans? Fast lillebrorsan bor i Malmö och kallar sig för Mikael Hartle för att inte bli anklagad för att utnyttja sin äldre brors — åtminstone forna — stjärnstatus. Fast som vi alla vet är blod alltid tjockare än vatten och när Mikael och hans band Funhouse släpper sin första fullängds-CD blir det ett hopplock av storebrorsans och hans kumpaners tre första plattor. Till och med i så hög grad att jag vrider och vänder på omslaget för att någonstans hitta undertiteln “Playing The Songs Of…”.
Inledande “Voices” lånar musiken från “Beyond The Pale” och Mikael sjunger “I’m your friend inside, let’s kiss the sky-y-y” på samma sätt som brorsan sjöng “Reach for the blade, kiss the sky-y-y” i “Crystal Ocean”. Tidigare singeln “Friends” har ett intro snott från Sisters Of Mercy, som ju Wayne var en stor del av under deras storhetstid.
Inledningen till “Soul” kommer däremot från Patti Smiths “Dancing Barefoot” och om ni tänker att då har ju Funhouse i alla fall hittat influenser från något annat håll, så svarar jag, men vem gjorde en cover på “Dancing Barefoot”?? Just det… Nästa låt hette en gång i världen “Stay With Me”, men i Funhouse version blir det “Mystery Girl”. Och så där fortsätter det genom hela plattan.
Men värst av allt är ändå “Wall Of Pride” (som för övrigt har ett intro storligen påminnande om “Wasteland”), för där har textförmågan verkligen varit på upphällningen. Wayne sjöng i “Deliverance”: “Give me, give me, give me, give me deliverance, deliver me“. Mikael sjunger “Give me, give me, give me, give me some truth” på, om inte exakt samma, så åtminstone nästan exakt samma melodislinga.
Så hur bedömer man detta? Ja, hade “Girls” varit en originalplatta hade det varit ypperligt, för Funhouse är tämligen ensamma i landet om att låta på detta sätt. Men nu… ja, jag vet verkligen inte.