HAPPY HAPPY JOY JOY! Det är med stor tillfredsställelse vi presenterar SA:s sextonde vinylartefakt — Inspiral Carpets är som bekant (?) ett av undertecknads stora favoritband. Carpets version av Black Sabbath-klassikern “Paranoid” (här i mix av New Orders Peter Hook) är måhända inte riktigt i klass varken med originalet eller med Poverty Stinks finfina cover för några år sedan, men är ändå väl värd att låna ett öra.
Egentligen var det meningen att vår flexi skulle utgöra världspremiär för den här inspelningen, men som ni märkt tog det — av olika anledningar — en herrans tid att få ut det här numret. Därför hann Mute före med “Paranoid”, som är ett av bonusspåren på CD-versionen av Carpets nya singel, “Uniform” (fast sjutummaren är tuffare — kommer i ett omslag av kamouflagefärgat tyg).
Alla ni som tänker er till Roskilde i år anbefalles för övrigt att inte under några som helst omständigheter missa Inspiral Carpets festivalgig. Är de bara hälften så bra som när SA såg dem senast, på Alexandra Palace i London 1991, blir det en mäktig upplevelse!
“Chicka (The Surfy Tune)” med Växjö-bandet Wagon är till skillnad från “Paranoid” en helt exklusiv låt — och en ypperlig sådan. Ta den som ett smakprov och gå sedan ut och köp deras båda utmärkta EP-skivor (“Chicka” är en rar outtake från inspelningen av den senaste, “A Ripsnorter For The Bobbydazzlers”).
Här bör vi väl för övrigt passa på tillfället att kraftfullt dementera alla ogina rykten om att Wagon i själva verket skulle vara Stevepops under pseudonym. Det må finnas “vissa” likheter banden emellan, den ljuvliga stämsången inte minst, men så kan det lätt bli när man tar överdoser av samma amerikanska popcore…
Mer om Wagon i spotlite på sid 37 (av Tobbe Thorsén, från just Stevepops!).
Jo, by the way. Om det är så att du som läser detta undrar vad det är för ett svammel om en flexi som du inte sett röken av måste det bero på att du köpt tidningen som lösnummer — det är nämligen bara våra prenumeranter som kommer i åtnjutande av denna förmån.
Känn på den, som det brukar heta annorstädes…