CAPTAIN SENSIBLE
The Universe Of Geoffrey Brown
Humbug BAH 4 (Border) CD
****

MARTIN NEWELL
The Greatest Living Englishman
Humbug BAH 10 (Border) CD
***½

Jag är väldigt svag för engelska excentriker. Tyvärr blir det alltmer ovanligt att sådana släpps in i en inspelningsstudio med fria händer. Humbug är ett relativt nytt bolag som verkar ha startat ett korståg för att ändra på detta trista faktum.
Som väl alla vet var Captain Sensible med i The Damneds originalsättning. Efter något år tog han över rodret och förvandlade gänget från ett skränigt punkband till en ypperlig psychgrupp, och senare bedrev Captain Sensible subversiv verksamhet på A&M genom att smyga in kvartslånga psykedeliska opus som baksidor på sina hitlistesinglar. Nu har kaptenen varit utan skivbolag några år, sedan hans egen etikett Deltic kollapsade och denna nya skiva är därmed hans första sedan 1989.
“The Universe Of Geoffrey Brown” är ett konceptalbum där Sensible spelar i stort sett alla instrument själv. Temat är historien om tjänstemannen som får kontakt med en utomjordisk civilisation. Utomjordingarna varnar Geoffrey för att den tekniska utvecklingen är på väg att leda mänskligheten i fördärvet — men jag tänker inte lura någon på nöjet genom att avslöja hur det hela utvecklar sig.
Låter det pretentiöst? Då har ni uppenbarligen inte lyssnat på Captain Sensible tidigare. Trots inramningen är detta i grund och botten en utomordentligt trevlig popplatta med psykedeliska inslag. Här finns spår av Captains tid på hitlistorna och han bevisar att hans förmåga att hitta lättrallade melodier är häpnadsväckande. “Getting To Me” är en sådan enormt sympatisk poppärla som dryper av brittisk gemyt. Produktionen är lite udda i dessa sammanhang med trummaskiner och mycket syntar, men kaptenen lyckas till och med få maskinerna att låta mänskliga. Som gitarrist är Captain Sensible klart underskattad och här sträcker han ofta ut i långa, men mycket smakfulla solon som en motvikt till den tillrättalagda produktionen.
Jag har lyssnat massor på den här skivan och haft kul hela tiden, det är en av de mest underhållande plattor jag hört på länge. Om ni bara tänker köpa ett konceptalbum i år så låt det bli detta.
Martin Newell är polare till Captain Sensible genom att kaptenen gav ut plattor med Newells tidigare band, Cleaners From Venus och Brotherhood Of Lizards, på Deltic. “The Greatest Living Englishman” är dock Newells första soloplatta och en strålande debut. Han får hjälp med produktion och diverse annat av den välkände pop- och psykedelia-konnässören Andy Partridge från XTC och musiken är inte helt olik Robyn Hitchcocks senare alster, med lån från både Beatles och Byrds. Newell skriver väldigt bra melodier och tänkvärda texter som ofta är sorgsna funderingar över tillståndet i dagens England.
“The Greatest Living Englishman” finns i en begränsad utgåva där det medföljer en bonus-CD innehållande prov på Martin Newells poesi. Ett måste för den som är slängd i det engelska språket och har en viss bisarr humor.