THE SABRES OF PARADISE
Sabresonic
Warp WARPCD16 (Border) DLP/CD
****½

För länge sedan (omkring 1990) var skivbolaget Warp pionjärer med extrem testtons-technopop med obskyra grupper som Nightmares On Wax och Cabaret Voltaires Richard Kirk-projekt Sweet Exorcist, som gav ut “Testtone” som senare kom att stå där i sin iskalla och totalmonotona prakt som en av de stora banbrytarna sedan “Electronic Meditation”.
I dag är Warp ett av de större oberoende dansbolagen som alltmer inriktat sig på den numera enorma ambientdelen. När jag ganska nyligen läste den engelska independent-listan såg jag att tolv av trettio plattor var flytande pop av kvalitativt ganska skiftande slag. Det brukar bli så och nu släpps det så många sjuttiofemminutare att det naturligtvis också dimper ner en hel del trögflytande och konsistensfattigt skval.
Sabres Of Paradise är en trio med Gary Burns och Jags Kooner som statister och den mångsysslande DJ:n Andy Weatherall, som fick “Screamadelica” att låta både futuristisk och rotbesläktad på samma gång. Numera hjälper han bland annat den överskattade dubsvammeltrion One Dove till hype-höjder. Andy har tidigare även ägnat sig åt tämligen konventionell soulfunk med Boys Own-kollektivet Bocca Juniors (aj då, Mufflon 5), men på senare tid är det Sabres Of Paradise som gäller. Singeln “Smokebelch” är årets bästa vibrationsanthem tillsammans med “Who Am I (What’s My Name)”.
“Sabresonic” (som också är namnet på Andys klubb i London) är lika mycket besläktad med iskalla elektronfantomer som Kraftwerk och John Foxx (kring “Metamatic”), som den i grunden är en hyllning till Andys gamla hjältar The Clash och därför ter sig albumet som ett steg i rätt riktning. Bakom sitter fortfarande alla andra konstellationer och grunnar på nya tjugosexminutersstycken.
Tillsammans med Future Sound Of London (och alla deras sidoprojekt) står Andy och Sabres Of Paradise i en särklass för den ambienta hybrid de levererar. Vill ni som hittade in i denna värld i och med “Trance Europe Express” ha mer så är det bara att köpa denna platta och det mesta på Warp och Nova Mute-etiketterna. Det håller er garanterat flytande ett bra tag framöver.