STAFFAN HELLSTRAND
Regn
Hi Fidelity 4750732 (EMI) CD
****

Det är bara att konstatera att Staffan Hellstrand har gjort det igen. Det finns ingen annan svensk artist som genom så många år lyckats hålla en så hög och jämn nivå på sin produktion som just han. Det är frestande att utnämna honom till geni, men det är stora ord, så jag låter bli även om jag bra gärna skulle vilja.
OK, jag tycker trots allt att föregångaren “Eld” var snäppet vassare. Det var lite mer nerv i låtarna på den plattan, lite mer dramatik, men det är mest en anmärkning i marginalen. I stort är “Regn” ändå en naturlig uppföljare. Tungt rockkomp parat med vidunderliga popharmonier och med smakfulla och intensiva stråk- och blåsarrangemang.
Grädden på moset är som vanligt Hellstrands texter. Han försvarar min utnämning till Sveriges ende riktiga rockpoet med den äran.
Starka låtar är förstås (den nu sönderspelade) radiohiten “Lilla Fågel Blå”, “A Whiter Shade Of Pale”-doftande “Grindvalarnas Sång”, den ilskna “Katten Går På Tur” och den suggestiva och mäktiga “Hon Bor I En Kyrka”. Bara för att nämna några.
Kort sagt, en suverän platta.
Precis som vanligt.