DIVERSE ARTISTER
Dogstew
Blind Dog BDCD001 (Amigo) CD
***½

Trevlig liten samling, som på ett förtjänstfullt sätt undviker den annars blott alltför vanligt förekommande studieförbundsstämpeln på sådana här utgåvor.
“Dogstew” visar upp en ganska osorterad bild av musiklivet i tvillingstäderna Lin- och Norrköping. Nå, av nio band är endast två från förstnämnda stad, varför toppakter som exempelvis Cloudberry Jam, Pusjkins och Jenkin’s Ear saknas. (Det är faktiskt synd om Linköping att de fått representeras av jobbiga heavy psych-manglarna B-Gum Justice och gravt överskattade The Brain i stället för något/några av många fina popgäng som finns där.)
Bland en del på olika sätt mer namnkunniga grupper (se annons på annan plats för komplett deltagarlista) är det två rätt oprövade kort som visar sig vara essen i leken, Hertzmans Plan och Sallystream.
Förstnämndas förnämliga och mycket drivna popsnickeri har en doft av proffsig amerikansk, eller varför inte australiensisk, “mogen” rock över sig — inte sagt i någon negativ mening.
Sallystream, som — om jag inte är helt felunderrättad — tidigare gick under namnet Ballerina, är ännu strået vassare, rent av sensationellt bra. Påminn oss om att göra en spotlite på dem snart! “Changing” beskrivs bäst som atmosfärisk folkpop med alldeles utmärkt sång, både manlig lead och kvinnlig back-up, ganska mycket som Wannadies alltså, medan den fantastiska “Laura Knows” drivs framåt av ett kristallklart HDM-plock på gurorna och klockren, jublande körsång. Sallystream utnämns härmed till Pekings senaste pophopp!
Även Rust, i vilka plattans initiativtagare M.C. Hellman återfinns, gör väldigt bra ifrån sig. De har fått fin kritik på våra demosidor vid ett flertal tillfällen, men här överträffar de sig själva, främst i den Thin White Rope-tunga ökenrockaren “Frozen To The Bone”. Utsökt!
Blandad kompott som det brukar vara på sådana här samlingar (det hade exempelvis varit trevligt med en ny låt från Cod Lovers, och inte bara en remix), men det fräcka konceptet renderar plattan en halv stjärna extra i betyg.