FÖR OSS SOM TYCKER ATT LILLIAN Roxons “Rock Encyclopedia” börjat kännas smått inaktuell är det en lisa att “Bonniers Rocklexikon” nu kommit med en ny upplaga (uppdaterad till januari 1993). Under redaktörskap av dansken och SA-vännen Jan Sneum presenteras på 709 fullmatade sidor inte mindre än 1 444 uppslagsord, det vill säga biografier över grupper/artister, komplett med utförliga diskografier — och med ett register som innehåller över 15 000 namn!
Egentligen är det ju en fullständigt omöjlig uppgift att sammanställa ett sådant här verk — stoffet från drygt fyra decenniers rockhistoria är naturligtvis alldeles för rikhaltigt för att rymmas inom en enda boks pärmar; det skulle behövas minst ett band av samma format för varje årtionde — men urvalet och vederhäftigheten i detta rocklexikon får högsta betyg.
Varenda sida innehåller något guldkorn. Visste ni till exempel att den svenska gruppen Time Gallery fått en LP producerade av Keith Olsen från Music Machine?! Och det ger en smått overklig känsla att se Cod Lovers presenteras på samma förnumstiga sätt som till exempel Beatles eller Byrds: “Sv gr bildad i Norrköping 87 av Niklas Barwe (g, el-g, vo), Johan Hallgren (lead-vo) /…/ leder soundmässigt tanken till ‘Norrköping som Sveriges Manchester’ /…/ Medl av C och Sonic Surf City sp 91 Hank Williams-nummer i Nashville Neurotics.
Till och med Nashville Neurotics har Sneum fått med — amazing or what?!
En sak till: släng för all del inte 1987 års upplaga bara för att det kommit en ny. 300 uppslagsord i den har fått stå tillbaka av utrymmesskäl, men finns med i registret, vilket gör att man har fortsatt god nytta av båda banden.
Priset? Cirka 300 kronor — den smartaste investering ni gör i år.
Den enda kritik man kan rikta mot “Bonniers Rocklexikon” avser den fula omslagstypografin. Men, “you can’t judge a book by its cover”. Vem som skrev dessa bevingade ord får ni besked om på sidan 159.