EFTER ATT HA blivit uppmärksammade i radio och tidningar, bland annat på demosidorna i SA #18, är det så dags för ännu ett band från Lunda-scenen att skivdebutera. Efter Beagle, Girls, Eggstone och Scents är turen nu kommen till Brainpool.
En småkylig kväll i slutet av mars träffar jag tre av grabbarna, sångaren Janne Kask, gitarristen David Birde och trummisen Jens Jansson (den ende som saknas är basisten Christoffer Lundquist), för en pratstund på en av Lunds krogar.
Brainpools debutsingel ska snart släppas på före detta Norrköpings-bolaget Ceilidh, numera underetikett till Stockholm Records. (Om inget oförutsett inträffar ska den finnas ute när ni läser detta…)
Singeln är inspelad i Sonet-studion och har producerats av den allestädes närvarande Micke Herrström, kanske mest känd för att ha rattat Popsicles plattor. Men Brainpool är inte oroliga för att bli avfärdade som Popsicle-kopior, de anser att de har ett eget sound. Ett sound Herrström kanske inte tillförde så mycket — han bidrog i stället till att lyfta fram enkelheten i låtarna. Dessutom höll han uppe stämningen, vilket behövdes då inspelningarna ägde rum nattetid. På dagarna huserade nämligen Tommy Ekman i studion…
Skivans huvudspår är den efterhängsna “At School”. Med tanke på gruppens ursprung i universitetsstaden Lund kan man ju undra om de inte ser någon risk för beskyllningar om att vara studentikosa — något som bland andra de lokala kollegorna i Girls råkat ut för.
— Nej, det är en gedigen gymnasietext. Det finns ingen studentromantik hos oss, förklarar David. Texten handlar om att kärleken övervinner alla hinder. Man går till och med i skolan bara för att få träffa flickan.
Lika medryckande är andra låten, “Popstar”, en textmässig parallell till Bros (vart tog de vägen?) “When Will I Be Famous”.
David och Janne träffas ungefär en gång i veckan för att skriva nya låtar. Ofta sker detta under folkölets rus.
— Det är ungefär vid andra ölen de “goa” grejerna kommer, förtydligar Janne.
Liksom i “At School” är ämnet för deras texter nästan undantagslöst mer eller mindre självupplevd kärlek.
— Man kan sjunga om fina saker och ändå vara förbannad, menar Janne, vars nasala sångröst för övrigt inte så lite påminner om Wiz i engelska Mega City Four.
Som exempel på viktiga inspirationskällor nämner killarna grupper som Jam, Clash, Buzzcocks och Who. De uppskattar enkelheten, attityden och kanske framför allt energin hos nämnda band.
— Rockmusik ska vara het. Alla spelar ju för att få brudar och det gör vi också, säger Janne.
Skrattande tillägger han att det faktiskt fungerar.
För Brainpool handlar det dock om en avvägning mellan energi och melodi.
— Dels för att vi själva tycker om melodier och så gillar ju tjejerna det… eh, och killar, skyndar han sig att tillägga.
Senare samma kväll får jag chansen att bevittna en repning med bandet inför helgens spelning som förband åt Eggstone i Växjö. Det är överraskande hur lovande Brainpool låter. Deras låtar är så catchy att jag undrar om jag inte hört dem förut. Det vilar någon slags ungdomlig naivitet över både musik och text som känns väldigt fräsch — de låter verkligen “NU!”.
Ett litet tips: Brainpool spelar på de flesta svenska rockfestivalerna i sommar. Om ni får tillfälle att se dem, missa inte den chansen!

Brainpools favoritskollåtar:
“Be True To Your School” The Beach Boys
“School’s Out” Alice Cooper
“Stay Free” The Clash
“Underwhelmed” Sloan
“When I Kissed The Teacher” ABBA