STREBERS
»Till En Vän«
Birdnest Birdo 30 (MD) CD/LP
[***½]

Den tredje januari i år omkom Johnny Rydh, trumslagare i Strebers, i en tragisk bilolycka i hemstaden Strängnäs. Efter sig lämnade han kvar massor av texter som de två resterande medlemmarna Ulke och Stikkan nu komponerat musik till och som återfinns på avskedsplattan »Till En Vän«.
Till skillnad från tidigare alster med Sveriges mesta trallpunkare tar det sin lilla tid innan man sätter sig in i skivan. Till en början känns »Till En Vän« som en klar besvikelse, men efter hand växer den, vilket gör att det så gott som aldrig går att tröttna på låtarna. Borta är det skramliga ljud som annars utmärker Strebers på skiva. I stället möts vi av ett glasklart ljud och otroligt starka musikstycken som låter mer moget än något annat gruppen tidigare gjort. Fortfarande rör det sig om de mest underbara gitarrslingor och slagkraftiga refränger, men nu med mer bredd, tyngd och variation. Lägg därtill ett omslag av norra Europas skickligaste konstnär, Joakim Lindengren, och ni gör en god investering med ett inköp.
Johnny Rydh kan med ett stort leende på läpparna blicka ner från sin himmel. Våga heller inte missa Strebers farvälturné genom Sverige under oktober månad.