Från förortsband till undergroundfavoriter till Hultsfreds-succé till Östen Warnerbring till La Camilla.
Det senaste året har onekligen varit omtumlande för Entombed. Den svenska pressen, med undantag för SA som redan vintern 1990 listade Entombeds debut “Left Hand Path” som årets tionde metalskiva, upptäckte dem i samband med förra årets Hultsfredsspelning.
Sedan den dagen har ingenting varit sig likt. Annars hårdrockfientliga journalister öste lovord över Entombed och TV-framträdandena avlöste varandra. Senaste eterbesöket var i TV 4:s nu nerlagda “Liveshow” där de bland annat kompade Östen Warnerbring.
— Det var en kul pryl. Men vi kommer inte att göra någonting mer tillsammans, deklarerar gitarristen Uffe Cederlund.
Veckan före detta osannolika samarbete gick vokalisten Johnny Dordevis och Entombed skilda vägar.
— Johnny utvecklades inte som vi ville. Han saknade live-erfarenhet och blev aldrig så bra som vi hoppades. Han är jätteschysst och så, men om vi ska kunna hänga med de andra stora death metal-banden måste vi ha en sångare som är bra live, menar Uffe.
Låter sunt. Men att L-G Petrov, originalsångaren som sjöng på “Left Hand Path”, skulle återvända kom som en stor överraskning. När Entombed spelade i Stockholm i slutet av januari kom sessionsångaren på maxin “Crawl”, Orvar Säfström, upp på scenen och vrålade tillsammans med Johnny. Jag fick medhåll av en kompis när jag sa att “nu är alla utom L-G här. Men det är väl ingen risk att han kommer tillbaka”.
Sex veckor senare var L-G nygammal mullermaskin i bandet.
— De andra killarna hade ingen kontakt med L-G på över ett halvår. Han och jag är gamla barndomspolare och vi talades vid lite då och då. När det strulade till sig med Johnny tänkte vi först leta efter en ny sångare, men det hade varit fjantigt. Eftersom vi alla börjat umgås alltmer med L-G tyckte vi det skulle vara coolt om vi kunde få ihop original-Entombed igen, säger Uffe.
Under en helg i februari åkte gruppen över till London för att spela in en video till “Stranger Aeons” från albumet “Clandestine”. Denna video har blivit mycket omtalad, eftersom ingen mindre än plutläppen “La Camilla” Henemark medverkade.
— Vi läste en intervju med henne i VeckoRevyn. Hon sa att hon gillade vår musik och vi sa “fan, det skulle vara häftigt att ha med henne i vår video”. Så vår manager frågade och hon tyckte att det skulle vara kul. De som gjorde videon var stora fans till La Camilla och ibland verkade det som om de inte riktigt fattade att det var en Entombed-video de höll på med. Men det såg vi till att de blev medvetna om. Annars var La Camilla skittrevlig, tycker Uffe.
Programmet för 1992 är maffigt. Europaturnén är avslutad och just nu spelar bandet i USA. Sedan väntar festivaler, med Roskilde som given höjdpunkt. Det blir inte mycket tid över att skriva material inför nästa platta.
— Vi tänker ta den tid det tar och se till att det blir en riktigt bra skiva. Vi funderar på att spela in någon annanstans än i Sunlight-studion i Stockholm. Man ska inte vara rädd för att försöka sig på någonting nytt, avslutar Uffe Cederlund.