Störsssta möjjjliga tysssssssstnad! Det är vad som omgärdat Skånekvartetten Dolkows den “senaste” tiden. En mycket lång tid som i stort sett sträckt sig från turnén våren 1990 som följde på deras andra LP “Levitation”. Efter det ingenting. Och sedan ingenting igen. Tills i höstas när rykten började florera om att det nog var en LP i vardande när allt kom omkring.
Men ingenting hände.
Nu skriver vi februari 1992 och nya LP:n “Hush” SKA snart komma ut. Sägs det i alla fall. SA ringer upp sångaren, gitarristen och låtskrivaren, Lillis Rosander, för att fråga vad som egentligen händer i fallet Dolkows.
— Releasedatum är satt till mitten av februari nu, säger han, aningen uppgivet.
Plattan bör alltså kunna finnas i er skivsamling när ni läser detta. Men den har faktiskt legat klar ända sedan i somras. Bolagskonkurs och diverse annat strul har dock gjort att den inte kommer ut förrän nu. Hur känns det då att behöva vänta och vänta på något man vet är färdigt för länge sedan?
Lillis skrattar:
— Ja, hur känns det. Inte så farligt som jag trodde. Med tanke på allt besvär som varit och att vi behövt vänta ett år på att över huvud taget få göra en LP hade jag väntat mig att det skulle kännas värre. Dessutom har vi ännu inte kört de här låtarna live, vilket gör läget bättre.
Live, ja! Dolkows är ju, som jag hoppas ingen glömt under de nära två år som gått, ett av de allra yppersta liveband Sverige har att ståta med. Blir det något turné på den här skivan?
— Det hoppas jag verkligen! utbrister Lillis entusiastiskt. Sedan Dala-Rocken förra sommaren har vi egentligen inte spelat alls, förutom ett par enstaka gånger i våras. Det har varit ett alldeles för långt uppehåll, så nu känner sig alla verkligen motiverade!
Lillis berättar att planerna är att försöka få ihop en lång sammanhängande turné för att kunna gå ner till ett så lågt pris som möjligt och på så sätt få spela ännu mer. De flesta mindre spelställen står på ruinens brant på grund av de priser dagens band tar ut och det är på tiden att någon vänder på den trenden, menar Dolkows. SA kan inte annat än instämma till fullo.
— Förhoppningsvis minns folk fortfarande vilka vi är, tillägger han.
Fattas bara annat, tänker jag. Och om så inte vore fallet kommer de att bli brutalt påminda om att Dolkows hör till toppeliten när LP:n kommer.
Det är nämligen en otroligt bra platta bandet satt ihop. Stilen känns igen — tack och lov — och vi slipper elaka urspårningar till moderna dagsländetrender. Förhandskassetten som dök upp på redaktionen precis före jul har gått varm, och vore det här en “riktig” recension skulle jag ge klara fyra och en halv stjärnor!
På plattan finns en låt som heter “I Want You Back”. Min första tanke var: Har bandet till slut gjort det oundvikliga och spelat in en Hoodoo Gurus-klassiker? Dolkows har ju alltid fått höra att de är Sveriges svar på det australiensiska bandet.
— Ja, ni är inte de första som påpekar det, skrattar Lillis. Men den textraden passar in så bra att jag tycker det vore fegt att byta ut den. Fast det var ganska roligt att det var just The Gurus som gjort en sådan titel — när man väl lyssnar upptäcker man dock att det inte finns några likheter alls med “originalet”.
Det stämmer visserligen, men jag godtar inga undanflykter när jag påstår att ett av plattans höjdarspår, “Cause I Love Her”, är mycket likt Wonder Stuffs senaste inriktning med fioler och allting. En briljant flirt. Första sidan innehåller också den fullständigt ljuvliga “Have I Lost My Mind”. En femstjärnig ballad om jag någonsin hört en! Mycket läckra sånginsatser i “December”, och ännu en liveklassiker är säkrad genom “Run And Hide”.
Bandet håller förresten på att knyta till sig en femte medlem för livearbete.
— Om det blir den kille vi funderar på nu kommer det att bli extra keyboards, gitarr och framför allt sång i framtiden, avslöjar Lillis och säger också att egentligen skulle han föredra att åka ut på vägarna med LP nummer fyra!
Just det. Under den långa väntetid bandet haft har Lillis inte suttit och rullat tummarna utan varit mycket flitig med låtskrivandet. Därför ligger redan material för ytterligare en skiva och väntar på att bli inspelat.
— Jag är mån om att få ner de nya låtarna på vinyl så snart som möjligt, men vi har inte diskuterat det med bolaget än.
MVG (Mistlur Wire Garden) har egentligen bara funnits sedan nyår vilket innebär att “Hush” blir deras första release och kommer att få katalognummer 001.
— Sådant känns alltid lite extra skojigt, avslutar Lillis.
Låt oss hoppas att det fortsätter på den vägen, skojigt alltså. Och att MVG inte låter oss vänta på album nummer fyra från Dolkows så hemskt länge den här gången. Ibland kan man faktiskt vänta FÖR länge på något gott.