— Den blir ju tjock som en bibel!
— Ja, men så var det också en religiös upplevelse att få vara med på den tiden…
Hans Sidén, känd journalist och poppersonlighet (skötte bland mycket annat popbevakningen i Göteborgs-Posten under hela sextiotalet), berättar om det givna svaret på den vanligaste reaktionen inför hans nya bok, “60-talspop I Göteborg” (med undertiteln “Tages, Cue Och Jag Och Du”).
Och ja, med närmare sexhundra sidor, hundratals unika foton, tre fylliga appendix, kartor, index, m m, m m, har uttrycket “bibel” onekligen fog för sig.
— Jag har jobbat i ungefär två år med den här boken, berättar Sidén för SA. Det mesta är egna självupplevda grejer, jag kände ju banden och så. Men sedan har jag naturligtvis gjort en hel del faktakoll på senare tid, och alla gamla medlemmar jag kontaktat har varit väldigt entusiastiska. Om inte annat kom samtliga ihåg min “gubbe”…
Ja, och som sig bör har denna berömda tecknade gubbe (Sidéns “bomärke”, känd bland annat från baksidan av diverse Tages-album) sin givna plats på bokens tjocka rygg. Innanför pärmarna trängs stora namn som just Tages, Spotnicks, Streaplers, Jackpots, Strangers och Shakers med mer obskyra band som Actuals, Pacifics och Anx.
Av oskattbart värde för kalenderbitare är naturligtvis den mycket fylliga diskografin, indexet som innehåller cirka femhundra grupp- och ettusen personnamn, en listning av Göteborgstoppen (den egna topplistan i “Sveriges Liverpool” under sextiotalet) samt en massiv förteckning över de internationella artister som besökte Götet under den aktuella tiden, med uppgifter om var och när de uppträdde. För att man ska kunna ta en vandring i “minnenas kvarter” finns också en karta över stadens centrum, med alla ryktbara klubbar utmärkta.
“60-talspop I Göteborg” med tre ord: Den ideala julklappen! (Med två: Helt omistlig. Med ett: Essentiell.)

Fotnot: Boken kommer att kosta 395 kronor i handeln, men en beställning direkt till förlaget (Tre Böcker AB, Box 6214, 400 60 GÖTEBORG) innan årsskiftet innebär ett rabatterat portofritt pris om 325 kronor.