THE CHARLATANS
Indian Rope / You Can Talk To Me / Who Wants To Know
Dead Dead Good GOOD ONE 12, 12″ (import)
****

Jag har fått en del klagomål för min sågning av Morrisseys senaste alster i SA #6. Den ångrar jag inte ett dugg. Däremot måste jag erkänna att jag var väl snabb med att fördöma Stone Roses hypnotiska dansrökare “Fools Gold”.
Några som varit förband till stenarna ett antal gånger är The Charlatans. I och med detta har de blivit involverade i den Manchester-boom (läs hype) som drabbat England. Vilken går ut på att de stora skivbolagen skickar sina talangscouter till staden med orden: “kom inte tillbaka utan ett ny-signat band”.
Nu kommer egentligen inte Charlatans därifrån men deras sound har en hel del gemensamt med den så kallade Manchester-scenen. På deras debuttolva möts vi av ett sound som jag skulle vilja beskriva som Stone Roses möter tidiga Creeps. Dansgrooven finns där. Sången flyter ovanpå, hypnotiskt mässande och orgeln sticker till i kompet på äkta Ingemansson-vis (det vill säga innan “Blue Tomato”).
Om inte Stone Roses varit först med “Fools Gold” hade det här varit genialiskt. Nu är det bara en bra låt och ytterligare en dansstänkare från Englands indiescen. B-sidans “You Can Talk To Me” visar på ett något annorlunda Charlatans. Lugn återhållsam pop typ Teardrop Explodes “Wilder” (snyft!). “Who Wants To Know” är däremot ytterligare en Stone Roses-pastisch, men återigen med den där orgeln. För dans och stilla lyssnande. Lysande pop.

Dead Dead Good
70 Witton Street
Northwich
Cheshire CW9 5AE
England