SATOR
Stock Rocker Nuts
Radium 226.05 RA 063 (MD)
* * * *

“Welcome to the show
It’s nice to have you here
We’re the sideshow screwballs
And we’re here to entertain”

Rock’n’roll-mutanterna är här igen. Och sällan har väl en LP varit mer efterlängtad än Sators uppföljare till den monumentala “Slammer!” från 1988. När det gäller nyskapande rock står den LP:n huvud och skuldror över allt annat svenskt som kom på åttiotalet.
Risken är väl därför att “Stock Rocker Nuts” gör en och annan besviken, eftersom den skiljer sig ganska markant från sin stora föregångare. Där “Slammer!” hade piskande samplingssyntar har “Stock Rocker Nuts” rytande gitarrer. Där “Slammer!” var uppfinningsrik och stötig är “Stock Rocker Nuts” traditionell och melodisk. Där “Slammer!” var enhetlig är “Stock Rocker Nuts” varierad.

“fresh vital fresh vital”

Men låt oss för ett ögonblick glömma vad som varit och koncentrera oss på det som är. För att ta det bästa först. Poplåtarna. Det finns tre sådana på “Stock Rocker Nuts” och de skåpar ut nästan allt annat man kan höra i den vägen i dag.
Gitarrglittret och harmonisången i refrängen på “Restless Again” snuddar vid, nej överskrider, det magiska. Vilket även gäller “World”. Jag vet inte med mig att ha hört en så genial poprefräng på någon svensk platta förut. Någonsin. Även om “Rise Again” ligger och flåsar den i hasorna. Mer magi.
På dessa tre spår, samtliga femstjärniga, visar Sator upp en möjlig väg att utvecklas vidare. Ett steg tillbaka kan tyckas, men i så fall anmäler jag en avvikande uppfattning.

“The rock’n’roll mutants
are here again”

Sedan har vi rocklåtarna. “Turn Off The News”, “Machine Gun Justice” och “No Reason” heter de främsta. Med ett grymt drag och osviklig melodikänsla stormar Sator fram burna på Mickes blytunga trummor och Kentas träffsäkra bas. Chips vildsint påmanande gitarrspel och så på toppen den patenterade dubbla/växelvisa leadsången. Helt fenomenalt.
Ytterligare en trio. “Dog”, “Gruesome Sunday Morning”, “Sideshow Screwballs”. Här har vi de tydliga spåren från “Slammer!”. Tungt och stötigt, men ändå flyhänt, med Hasses pisksnärts-syntar och de typiska stoppen som växlar med korta utbrott av sanslöst driv. I dessa sånger är Sator helt unika — inget annat band är så tätt sammansvetsat, så mycket en enhet.
OK, det finns tre spår till på LP:n. “Ain’t Seen Nothing”, “Hitch-hike To Coudine Forks” och “Baby Doc Holiday”. Dessa har mer av standardiserad hårdrock över sig och känns betydligt mindre angelägna än resten. Täta och drivna förvisso men här staplas lite för mycket klichéer på varandra. Det klär inte Sator och är framför allt onödigt.

“Here’s another transmission
with annoying information”

Men ger mig samtidigt ett osökt tillfälle att komma in på en viktig men underskattad del av Sators storhet. Texterna. Som är allt annat än klichéfyllda. I “Hitch-hike To Coudine Forks” berättas den häpnadsväckande historien om en man som får lift med Gud:

“I got into his car
He said ‘Hello I’m God
I can take you anywhere you want
Where do you wanna go?’
I said ‘I don’t know’ He said
‘Ever been to Coudine Forks?'”

Tyvärr ingen trevlig upplevelse:

“Well it wasn’t such fun
To ride with number one
He might be The Lord
But he can’t drive a Ford”

Men Gud har en motpol och Sator stöter i “Gruesome Sunday Morning” även på denne potentat:

“This morning the devil
Called me on the phone
I pretended to be someone else
And said ‘Sorry he’s not home’
He said ‘Uh huh! I’ll call again’
And then he said ‘Goodbye’
I wonder what he had to say?
I just can’t figure it out”

I “Baby Doc Holiday” får en mer världslig makthavare sin släng av sleven:

“It’s not easy at the top
The peasants are complaining
All the time
If you make a small mistake
50.000 people demonstrate
.
It’s hard to please everybody
A few got lost along the way
Well if that’s the way they want it
I’ll go for a Baby Doc holiday…”

Humor, ironi, satir. Tre små ord som väl summerar Sators underfundiga och mycket roliga texter. Värda ett bättre öde än att ignoreras av slöa kritiker bara för att de är på engelska.

“One step doser
or was it one step further away?”

Till sist. Tänk om Sator väljer att utveckla sin geniala popkänsla i stället för att glida vidare i riktning mot den hårdare rocken. En svindlande tanke. Som innebär att nästa LP tveklöst skulle bli det definitiva svenska popalbumet, en skiva som i ett slag skulle få alla andra att framstå som futtiga och genast göra dem överflödiga.
“Stock Rocker Nuts” når inte så långt — men är ett mycket trevligt steg på vägen.
And that will be quite enough of that…

Sator Corp. HB
Bläsgatan 2
414 63 GÖTEBORG

Radium 226.05
Södra Allégatan 3
413 01 GÖTEBORG