RÖÖVEL ÖÖBIK
The History Of USSR EP: The History Of USSR / Dead Ones / C’mon Cherie / God Morning / Handguide To Happiness
Stupido 003, 7″ (Spinnin’ Round)
***½

Hur står det till med era kunskaper om estnisk rock? Själv måste jag erkänna att detta tidigare varit ett helt oskrivet blad i min musikaliska utbildning. Tre sjutummare från entusiasten Thomas Svedberg hos svenske distributören Spinnin’ Round har rått lite bot på detta missförhållande.
De första två (J.M.K.E. och Babach) bekräftade i stort sett mina förutfattade meningar, med ganska primitiv och standardbetonad punk respektive rock — alls icke oävet, men ganska förutsägbart.
Döm om min förvåning när jag la på Röövel Ööbiks (rånarnäktergal!) debut-EP och fick höra fem vassa spår med intelligent, nyskapande modern pop! Det är tydligt att Estland, i dessa glasnostens och perestrojkans dagar, inte är helt isolerat från västerländskt inflytande, för här hörs tydliga spår från nyare engelsk pop/rock. Svårt att hitta direkta referenser dock, Röövel Ööbik har definitivt satt sin egen prägel på musiken.
Alla låtar är som sagt bra men den första och sista sticker kanske upp en bit över de övriga. På titelspåret, “The History Of USSR”, har gitarristen dragit phaserknappen i botten för att få fram en läcker vibrato-effekt. Trummorna är exemplariska och den personlige sångaren är också fräck. Det enda negativa är att låten är så kort — den hinner knappt börja förrän den tar slut.
“Handguide To Happiness” är lite mer elektrisk, och ta mig tusan om den inte till och med visar upp ett par sekunders Andy Gill-flipper på gitarren i mittpartiet!
Gillar ni lite mer udda indiepop — skicka efter Röövel Ööbiks EP!

Stupido Records
c/o Idioottikaksoset ry.
P.O. Box 301
SF-00121 Helsinki
Finland