KOROVA MILKBAR
Like Chewing Electricity
Joker JOKE 919 (MD)
* *

SOUL PATROL
Use…
CBR 118
* * *

Kultfilmen A Clockwork Orange handlar om en ung man vars största intresse är ultravåld. På Korova Milkbar stärker han och hans gelikar sig med drogspetsade mjölkdrinkar inför nya våldsdåd.
Om både den engelska pop- och den svenska rockgruppen blev så betagna av filmen att de helt enkelt inte uppmärksammade varandra, och valde samma namn, kan inte jag svara på. I alla fall är det lätt att skilja dem åt. För Sveriges Korova Milkbar spelar verkligen inte pop. Kompet påminner stundtals om Union Carbides karaktäristiska stötighet, fast givetvis inte på det brutala sätt de utför det.
Gitarrsoundet varierar. Ibland är det nästan rent, bitvis akustiskt och stundtals surrar de med en sådan monoton stämma att jämförelsen med engelska Loop blir helt naturlig. Sången låter ofta ganska krystad och Korova Milkbars musik blir som helhet rätt tråkig. För när jag spelat denna sexlåtars mini-LP ett antal gånger har jag varje gång tänkt; var det slut nu?
Trots att låtarna verkar genomtänkta och välarbetade, blir det egentligen aldrig varken speciellt roligt eller spännande. Men det är klart, när Kubrick gjorde sin A Clockwork Orange var nog inte heller syftet främst att underhålla folk…
Korova Milkbar går oberört förbi.
Det Soul Patrol åstadkommit på sin debut-LP har ännu tydligare influenser. Med gitarreffekter som wah wah-pedal och den mest surrande dist man kan tänka sig tar gruppen ett par steg närmare Loop än vad Korova Milkbar vågar.
I öppningslåten slår det mig att också Sator gjort intryck på Haninge-grabbarna, även om Soul Patrol knappast kommer upp i ens halva det tempo eller den energi Sator har. Det hela känns till en början ganska slätstruket.
Men Soul Patrol visar upp sin styrka i flera av låtarna på LP:n. “A Friend For A Day”, till exempel, är en av de ösigaste låtarna och lyfter skivan enormt – det är som en vitamininjektion i en trött kropp.
Önskvärt vore förstås att dra upp fler låtar till det tempot för att lyssnarna inte ska tröttna. Men det behöver faktiskt inte vara ös HELA tiden. Soul Patrol bjuder på en del väldigt bra lugnare stycken också, till exempel “Blow Your Heart”.
Ola Lundbergs sätt att sjunga tilltalar mig mycket mer än Patriks i Korova Milkbar – kraftfullt utan att bli tillgjort.
Men vart har Suzzie tagit vägen? Hon lämnade verkligen ett stort tomrum efter sig. Hennes bakgrundssång tillförde mycket i Soul Patrols tidigare produktioner. Eftersom både den och energin nu saknas, visade det sig att mina förväntningar varit en aning för högt ställda.

Joker Records
Box 20099
104 60 STOCKHOLM

Soul Petrol
c/o Schröder
Sköndalsvägen 110
123 53 FARSTA