DIVERSE ARTISTER
Sinderella – The Swedish Stand
Sinderella SIN 1 (MD)
* *

DIVERSE ARTISTER
From A Northern Place
A West Side Fabrication WE 13 (MD)
* *

Det har gått inflation i utgivandet av svenska samlingsalbum under det senaste halvåret, vilket skulle kunna tyda på att den oberoende scenen här hemma uppvisar en enorm bredd. Ja, kvantitetsmässigt är utbudet i mångfald räknat lika stort som sandkornen i ett timglas, men hur står det till uppe i elitskiktet? Där måste jag tyvärr konstatera att vindarna blåser lite snålare.
Om man plockar ut topparna från “The Swedish Stand” respektive “From A Northern Place” räcker dessa till en klart godkänd LP — tagna var för sig kan svårligen NÅGON människa inom Sveriges gränser tycka att allt är bra och mycket är inget annat än rent skräp. Det verkar som om flera band rotat fram redan kasserat material, för många har gjort långt bättre ifrån sig på egna skivor.
Främst slås jag av den stora ansamlingen progressiva och livlösa rockband. Inte ett nytt Brända Barn inom synhåll, inga som på långa vägar har Sators och Union Carbides slagstyrka, och vid en jämförelse med utländska grupper som Dinosaur Jr, Hüsker Dü, etc, kryper nästan ångesten fram.
Nag, nag, nag… Det finns roligare saker att göra än att agera gnällspik, men alla dessa akterseglade rockgäng helt utan friska idéer tynger bara ner sinnelaget. Jag är så ledsen…
“The Swedish Stand” är en CD med arton olika band som samtliga finns på bolag anslutna till föreningen Sinderella — organisationen för i första hand små oberoende skivbolag. (SA är stödmedlem men den här gången hjälpte inga mutor i världen…)
Nästan i en klass för sig stoltserar William med sin sprudlande popdänga “Strawberry Boy”. Tänk att en MELODI betyder så mycket. Och CD:n blir aldrig vassare än detta inledningsspår. Persuaders (pop!), Chainsaw Zombies (gör Syd Barretts “Lucifer Sam”), Krixhjälters (bästa svenska metalbandet…) och Squareheads (bra refräng) räddar upp en rätt splittrad produkt.
“From A Northern Place” är Skellefteå-bolaget A West Side Fabrications hopskrap av norrländska förmågor. En usel rocksida, på vilken kvasigymnasiala Femte Kolonn intar en särställning i negativt hänseende med ofattbart klantig text — och en oändligt mycket roligare popsida (minus Fågelstryk)!
Jag kan svära på att Mary-Go-Round har ett exemplar av NME:s “C-86”-kassett i sin replokal. Glittrande gitarrer i samma stuk som Brilliant Corners, Close Lobsters, etc, och här saknas verkligen inte talang. Ljuvligt! (Men, ett gott råd, gör något åt texterna innan ni singeldebuterar…). This Perfect Day gör i “Beyond My Tether” lite sämre ifrån sig än väntat (trots små stänk av Television-influerat gitarrspel). Den kommande singeln blir säkert mer angelägen.
Dr Livingstone är ett nytt fynd, åtminstone för mig. Fint anlagd ton med en nypa R.E.M./Smiths-melankoli inkilad i melodimärgen. Ytterst lovande. Holger Danske spelar trevlig folkpop på “Silver And Gold”.
Och det skulle väl summera upp rasket.

Sinderella
Box 20099
104 60 STOCKHOLM

A West Side Fabrication
Box 183
931 22 SKELLEFTEÅ