DIVERSE ARTISTER
New York Rockers
ROIR A-170 (Pet Sounds)
***½

Sedan slutet av sjuttiotalet har New York sjudit av spännande och nyskapande musik. Den häxkittel som staden utgör har väl avspeglat sig i dess musik.
För så där en tio år sedan härjade en musikströmning som fick epitetet “no wave”. Vad den egentligen innebar var något svårdefinierat men man skulle kunna beskriva den som en vansinnig mix av lika delar punk, storstadsfunk och avantgardejazz.
Bolaget Reachout International Records (ROIR) var under det tidiga åttiotalet ett av de vaknaste vad gällde utgivning av “no wave”. Spännande kassetter gavs ut med namn som exempelvis Lounge Lizards, James Chance, Bush Tetras och Eight Eyed Spy. Förutom denna dokumentation ägnade de sig också åt att ge ut outgivet material med gamla legendarer som Television, New York Dolls, Dictators, Richard Hell och Suicide.
“New York Rockers” är en samlingskassett med några av godbitarna från deras tidigare utgivningar. Den ingår som en del i det just nu pågående tioårsjubiléet för bolaget (starten skedde i maj 1980).
Kassetten utgör en fin provkarta på ROIR:s musikaliska spännvidd. Här finns allt från avantgardisterna Lounge Lizards hejdlösa experiment i jazzgenren, över Bad Brains kompromisslösa tidiga hardcorepunk till klassiska nummer med exempelvis New York Dolls och Television.
Bland många fina bidrag hittar vi till exempel en mycket elektrisk live-version av “Friction” från Televisions klassiska debut-LP, suveräna “Lazy In Love” med Eight Eyed Spy (ett av Lydia Lunchs många projekt), den sanslösa “Banned In D.C.” med Bad Brains och en live-upptagning med ett av historiens tidigaste “syntband”, Suicide.
Kassettens absoluta höjdpunkt utgör dock det sorgligt bortglömda bandet Bush Tetras. Detta aviga tjejdominerade band gjorde inte många plattor under sin korta karriär men i gengäld var allt strålande. Deras otroliga kombination av rock, punk och funk har inte hörts varken förr eller senare. Bidraget på denna kassett utgörs av titellåten från deras klassiska EP “Rituals”.
För den som inte är så bevandrad i ROIR:s utgivning men är intresserad av amerikansk rock när den är som mest spännande är “New York Rockers” en god investering.

ROIR
Suite 411, 611 Broadway
New York, NY 10012
USA