Rick Aitken, gitarristen i A Witness, omkom nyligen under en bergsbestigning i Skottland. Det hade varit tyst om bandet en längre tid, och vi trodde nästan att basisten Vince Hunt hade satt sina journalistplaner i verket (se SA #1).
Men A Witness var i stället på väg mot en comeback, via en ny singel, “Mr Disposable Man”, en LP och en turné med Wedding Present. Gruppen ingick i det stora gäng av fantastiska nykomlingar som dök upp 1985 och var därmed en mycket stor inspirationskälla till att den här tidningen över huvud taget kom till.

***

För en tid sedan fick vi ett fax från Pixies manager Ken Goes. Han var naturligtvis mycket upprörd efter debaclet med Nomads (ja, ni kommer väl ihåg att de inte fick spela på Exit…), och ville nu genom SA först och främst be Nix och grabbarna om ursäkt, samt dessutom låta meddela att den otrevlige ljudtekniker som var upphov till bråket sparkades så snart bandet återvänt till Boston.
Samtidigt meddelas att Pixies skivplaner inför nästa år redan börjar ta form. Först kommer en EP i juni, som sedan följs av ett nytt album i oktober. Enligt uppgift lär Black Francis ha önskat sig filmregissören David Lynch (Eraserhead, Elefantmannen, Blue Velvet, m fl) som producent. Att denne man antagligen aldrig sett en musiksstudio från insidan tycks inte spela någon roll!
I vår Pixies-artikel i SA #5 berättade basisten Kim Deal om ett sidoprojekt kallat The Breeders, som hon har tillsammans med Tanya Donelly, gitarrist och sångerska i Throwing Muses. Nu verkar det som om Steve Albini är i färd med att producera material de spelar in i december. Rykten gör också gällande att basisten i Perfect Disaster, Jo Wiggs, och trummisen Chris Acland från Lush är med under inspelningarna. Låter minst sagt spännande!

***

När vi ändå är inne på Throwing Muses kan vi meddela att deras basist, Leslie Langston, slutat i gruppen och ersatts av Freddie Abong, välkänd musikprofil i Boston.

***

Gitarrvrängarna från vår flexi, Band Of Susans, kommer att byta bolag. Mycket talar för att de lämnar Blast First till förmån för One Little Indian, ett bolag som snappar åt sig fler och fler intressanta grupper. Ta t ex Heart Throbs, Shamen, Kitchens Of Distinction, m fl.
Bandets ledare, Robert Poss, berättar även att gitarristen Karen Haglof ersattes av Libby Flynt under den senaste femveckors-turnén i USA. Karen kommer nu i stället att koncentrera sig på att spela med Rhys Chatham.

***

Rainbows första utgåva på nittiotalet blir nya singeln med Charta 77, “It Vibrates”/”Christian Rites”. Går in i studion under januari gör Maryland Cookies och Norges garagekung Willy B. och hans Review.

***

Studio Otukt har nya skivor på gång med följande band: 23 TiLL (singel, ute nu), Nein (mini-LP, tidigt -90), Stormavdelningen (singel, årskiftet). Dessutom pågår inspelningar till en samlings-LP med tidigare outgivet material. Medverkar gör 23 TiLL, Stormavdelningen, The Solar Lodge, Coca Carola och Parkinsons. Sistnämnda grupp passar samtidigt på att spela in en uppföljare till sin debutsingel.

***

Nya zeeländska popveteranerna The Chills spelar in sitt första album på nya bolaget Slash. Producent är Gary Smith, känd för tidigare jobb med Pixies och Throwing Muses.

***

Från norra Norrland och A West Side Fabrication meddelas att singlar med Mary-Go-Round och This Perfect Day är på gång. Båda demo-recenseras i detta nummer, plus att TPD förstås finns med på flexin.

***

MNW har som vanligt en mängd intressanta utgivningar på gång. Loop, som skrivit på för Beggars Banquet, släpper singelsamlingen “Eternity”. De tidiga tolvorna uppbringar numera mycket höga priser, så den här LP’n bör vara ett klokt inköp. Bland en hel del annat under januari/februari kan nämnas Dead Can Dance och Flesh For Lulu samt en dubbel-LP med Go-Betweens (samling).

***

Norrköpings stoltaste skivbolag, Ceilidh Productions, har en intressant deal på gång. Västtyska Twang! har fastnat för The Persuaders, och ämnar ge ut en LP med deras bästa material, både gammalt och ny-inspelat. Den kommer i bästa fall till sommaren. Sister James mini-LP “About Simple Joys” kommer dock ut redan i januari.
“Let’s Go Surfin”-EP’n med Sonic Surf City blev en välförtjänt försäljningssuccé. I stället för en planerad julflexi följer de nu något senare upp med ännu en EP, eventuellt i tolvtumsformat. A-sidan lär komma att innehålla klassikern “Little Honda”, och dessutom ska surfarna smyga med någon ballad den här gången.

***

Vakna bolaget La Ment ligger i förhandlingar med Sonet angående ett samarbetsavtal. Framåt vårkanten kan vi bl a se fram emot Happy Dead Mens debut-LP (möjligen MP). Men redan i januari släpps en singel med det fina engelska tjejbandet Valley Of The Dolls (se demorecension i SA #5) via La Ment.

***

Vi var ett tag lite oroliga för att The Primitives var på väg att upplösas. Nu har de i alla fall skaffat en ny basist, Andy Hobson från Sheffield-bandet Junk, vilket tills vidare tyder på att dessa farhågor var ogrundade.

***

På tal om upplösta grupper: vår medarbetare i Göteborg, Lars Arvidsson, talade för ett tag sedan med Marty Willson-Piper, gitarrist i The Church. Han hade en tråkig nyhet att komma med: The Triffids lär nämligen ha upplösts. Detta torde innebära att gruppens Lasse Aldman-session, “Stockholm”, som snart släpps via MNW/MD, blir deras sista skiva.

***

Church kommer för övrigt med en ny LP i februari.

***

Tapirerna (fd Camouflage) kommer under februari med sin första “riktiga” LP efter namnbytet. Liknar, om man får tro skivbolaget (Silence), inte något annat svenskt på skiva. Producerat har i alla fall Danne Sundquist gjort.

***

Lush

Ett annat band i studion är våra nya favoriter Lush. Det ska resultera i en EP tidigt 1990. Femstjärnigt igen?!

***

Den nya LP’n med Sator ska dyka upp i februari. De som fått tjuvlyssna är förstås översvallande positiva. I vårt marsnummer räknar vi kallt med att vidareutveckla detta i en intervju/artikel.

***

All Steel Coaches kommer med sin andra LP i mars. Bolag Joker.

***

CBS tror sig ha en SA-favorit i nya See No Evil. Jämförelser görs med Clash, Byrds och R.E.M. Bör nog undersökas. Midnight Oil-fans (av läsarbrev att döma tycks ni vara många) kan markera februari med feta röda streck. Då kommer LP’n “Blue Sky Mining” ut och den lär vi få anledning att återkomma till. Med de forna hårdrocksuveränerna Blue Öyster Cult släpps samlingen “Seal The Thunder” i januari. Månne något från favorit-albumet “Agents Of Fortune”?

***

Singelaktuella William spelar in sin debut-LP för Nonstop under januari/februari. Trolig producent är Tomas Gabrielsson. Samtidigt ryktas dock att ett par storbolag ska ha lagt ut sina krokar efter Göteborgs-popparna… Planerad turné i mars.

***

Tunga Soul Patrol har skrivit på för hårdsatsande Chickenbrain Records. Deras andra singel, “Blow Your Heart”/”Sympathy For The Devil”, släpps första veckan i januari. LP följer i februari. Under tiden går det bra att se pojkarna (körsångerskan Suzzie verkar ha lagt av) på deras femlåtars video, “Your Friend For A Day”, som går att inhandla till mini-LP-pris. Utgåvan är ett samarbete mellan Wire och SP Records. Distributionen sköts av MD.
Fler skivor att vänta från Chickenbrain är en Krixhjälters-singel som består av bonusspår från deras senaste CD. Samma band gör vidare en ny femspårssingel som är lite speciell — på B-sidan gör nämligen de fyra medlemmarna en varsin egen låt. Sedan byter krigshjältarna namn, och kommer i fortsättningen att heta Omnitron. Under det nya namnet ska de medverka på LP’n “State Of University”, som är en samlingsplatta tillägnad Black Sabbath, med anledning av att det var tjugo år sedan gruppen startade. Skivan ges ut av Frequent Frenzy.

***

Ja, hur är det egentligen med Dinosaur Jr — har de upplösts eller ej? Enligt den engelska musiktidningen Sounds har ledaren J. Mascis lämnat bandet och hemstaden Amherst. Ny bostadsadress New York. Häromsistens sågs han jamma med The Velvet Monkeys (se “Kaleidoscope”). Tillsammans med Thurston Moore och de andra i bandet stormade han in under en collegeradio-konferens, satte upp sina instrument och började spela. Till slut kallades polisen in för att få iväg de objudna gästerna!

***

Thurstons Sonic Youth har skrivit på för storbolaget Geffen, och är just i färd med att spela in nytt material, med sikte på utgivning tidigast i mitten av 1990.

***

Lite tidigare kan vi nog räkna med att The Wannadies debut-LP kommer ut. De har nämligen befunnit sig i MNW’s studio i Vaxholm under några veckor i november. Före det släpps en aptitretare i singelformat.

***

Skivbolaget Wire har legat lågt ett tag, men nästa år kommer några efterlängtade nya album med följande grupper: All That Jazz (14/2, föregången av en singel), Lädernunnan (feb/mars), 13 Moons (slutet av mars) och Sing Sing & The Crime (tidigt april).

***

Från samma lokal som Wire meddelar Mistlur sina närmaste planer. Norska Mercury Motors LP “Smash The Moon”, samlings-LP med Docenterna och ny Freddie Asp-utgåva är samtliga tänkta komma ut i feb/mars. Joppe Pihlgrens mannar tänker dessutom satsa på utlandet. Fyra låtar från den senaste LP’n “Söderns Ros”, däribland Prince-låten “Kiss”, har spelats in med engelsk text (John Cloud har översatt de svenska sångerna).
Denne Cloud hann slå oss en signal innan planet till USA lyfte. Dels ska John fira jul på hemmaplan, men det intressanta är att han samtidigt har ett antal svenska plattor i bagaget. Besök är inbokade på diverse oberoende bolag, där Cloud Machine Music-bossen ska pusha för de egna adepterna Pretty Triggers, New Clear Clouds och Marie Anderberg.
Dessutom har han fått i uppdrag från Joker att undersöka om några av dessa bolag är nyfikna på The Lee Harvey Oswald Ensemble, plus att också “Nordic Sounds”-CD’n och senaste LP’n med Radium-bandet Psychotic Youth plockats med.

***

Köpingsbolaget Birdnest har knutit kontakt med engelska Plastic Head och får därmed distribution genom dem i England. I utbyte ger de i Sverige ut skivor med The Gadgets (Matt Johnson!) och Every New Dead Ghost.

***

Oroväckande tecken på radiohimlen. Två av de senaste årens mest intressanta program, Cult och Änubah, har gått i graven. Vad kommer efter? Bommen finns kvar, men den nya musiken kräver mer utrymme än så i etern.