EGGSTONE
Same
ESTD02
* * * *

Vi har sagt det förut, men det är värt att upprepa: det finns en förbluffande stark powerpop-tradition i Skåne. Exempel som Dolkows, Legendary Lovers, Sinners och The Girls är välkända för Sound Affects läsare. Det senaste finfina beviset på detta trevliga förhållande heter The Eggstone och kommer från Malmö.
Enligt det medskickade informationsbladet (bra!) går bandets förhistoria tillbaka ända till 1980, men det var först våren 1986 som det nuvarande namnet myntades. Efter diverse med- och motgångar, från framgångsrikt deltagande i lokala poptävlingar till ett längre uppehåll, tycks bandet vara på gång mot större saker — bland annat ska en kortare höstturné genom Europa ha företagits när detta läses.
Musiken då? Ja, på den här kassetten med sitt snygga glansiga färgomslag hittar vi tre låtar av genomgående mycket hög klass. En finess (som även Lunchroom Manners utnyttjat) är att lägga låtarna i repris på baksidan av bandet, så att man slipper spola tillbaka det innan man lyssnar igenom dem en gång till — tacknämligt!
Powerpop nämndes inledningsvis, och det är precis vad det handlar om. Eggstone ligger närmare The Girls än något av de andra exemplen — mycket riktigt visar det sig också att sångaren och basisten Per Sunding spelat med nämnda popcombo. Soundet definieras främst av den ohyggligt tajta stämsången — så tajt att jag undrar om det inte bitvis är dubbeltrackad leadsång snarare än “äkta” stämsång?
Det är näst intill omöjligt att plocka ut någon favorit bland de tre låtarna — alla har något speciellt som gör att jag vänder kassetten gång på gång. “If You Would Change” har en kanonrefräng, och påminner rätt mycket om The Shoes, Real Kids eller varför inte Paley Brothers — amerikansk pop från det förra decennieskiftet med andra ord.
“She’s Perfect” har ett fräckt intro som osökt för tankarna till Amazonas (ett annat Skåne-band!) “Ratzeputz Party”, och tät, tät harmonisång plus fina luftiga gitarrer genom hela låten. “It’s Not The Rain” slutligen, inleder med en smart gitarrfigur, för att övergå i en avig, men läcker, smått soulstötig vers. När den elegant glider över i en oväntad falsettrefräng är det rent fröjdefullt att lyssna…
Detta är en av de bästa demos vi fått till SA hittills — tack till Martin Theander som skickade bandet!

The Eggstone,
c/o Maurits Carlsson,
Rundelsgatan 3 – 779,
21136 MALMÖ.