99TH FLOOR
I Walk Alone / The Blue Hour
Joker JOKE 920, 7″ (Amigo)
* * * *

Janne Joker har nog känt på sig att många av hans tidigare utgåvor har haft svårt att vinna gehör hos SA-redaktionen. Desto roligare då att konstatera att det här numrets skörd av Joker-plattor gått hem riktigt fint.
All Steel Coaches, Lee Harvey Oswald Ensemble och samlings-CD’n “Nordic Sounds” har samtliga fått skapliga betyg, men den riktigt stora positiva överraskningen står stockholmarna 99th Floor för.
Det har ordats en del om Nico i samband med denna grupp, men medan Velvet-sångerskan (salig i åminnelse) förvisso hade en personlig röst, så överträffas hon vida av 99th Floors SÅNGERSKA. Jag har svårt att påminna mig en ljuvare och mer driven kvinnlig röst på NÅGON svensk skiva.
Musiken på den här singeln visar upp en melodikänsla, en uppfinningsrikedom i arrangemangen och en säkerhet i framförandet som snuddar vid det sensationella.
Med ett HIMMELSKT klockspel hämtat direkt ur The Cascades “Rhythm Of The Rain” lyckas framsidans “I Walk Alone” (som även återfinns på “Nordic Sounds, Vol. 2”) knipa åt sig titeln Årets Julsingel — redan innan jag hört någon annan. Det kanske är omedvetet från gruppens sida, men den här sången har samma fina stämning över sig som Pretenders smått klassiska “2.000 Miles” för några år sedan.
Baksidans “The Blue Hour” är mycket vacker även den, och visar upp en mer folk-betonad sida av gruppen. Inledningen, med mandolin och en ödsligt klingande oboe, leder tankarna i riktning mot vindpinade skotska hedar, eller varför inte “Emmerdale Farm”?! Och röstekvilibristiken…!
Samtidigt som jag lägger sista handen vid den här recensionen, singlar årets första lätta snöflingor ner utanför redaktionsfönstret — en utmärkt filmbild att ackompanjeras av 99th Floors fina soundtrack.

Joker Records,
Box 20099,
104 60 STOCHOLM.