ZIELINSKI
Stationen / Hit Igen / Alldeles Intill / Kajorna Flyger
Demo
**½

Zielinskis medlemmar är bosatta i Gävle, Sandviken och Uppsala (måste ställa till problem med repningen?), men betecknar sig för enkelhetens skull som Gävle-grupp. De har sitt ursprung i Ljusdals-bandet Toyboys, en combo som jag själv hade tillfälle att se live ett par gånger i mitten av åttiotalet.
Som Zielinski har de existerat sedan slutet av 1987, och den här demon härstammar från april/maj i år. Det betyder att bandet är ganska väl samspelt, och alla låtar är därmed också kompetent framförda. Tyvärr handlar det till allra största delen om tämligen ordinär svensk rock, som i stora stycken saknar såväl nerv som känsla, och därmed heller inte är särskilt kul.
Det finns dock en del trevliga mods/popanslag i produktionen (signerad Sten Eriksson från Time Well Spent — så lyckades jag få med dem i det här numret också), lite grand som Reeperbahn på deras första och andra LP. Men för att det greppet ska funka riktigt bra, måste det också till starka melodier.
Sådana saknar Zielinski i stor utsträckning — men att kapaciteten ändå finns där, visar de i den allra sista låten på demon, “Kajorna Flyger”. Här har de lyckats sätta en nästan Jakob Hellmansk touch på anrättningen, och så mycket roligare det genast blev! Mer sådant, Zielinski, så ska jag säkert kunna lägga på någon stjärna nästa gång!

Zielinski,
c/o Ronny Grubb,
Smassens väg 7B,
811 51 SANDVIKEN.