THE SHOUTLESS
Lust Lubrication
Pet Sounds PET 001 (Pet Sounds)
*

THE SHOUTLESS
Collection
Rainbow RMXLP 3012 (Rainbow)
**

Garageveteranerna och Nomads-grannarna The Shoutless har nyligen bytt skivbolag, från Rainbow till Pet Sounds (som återigen tagit upp skivbolagsbiten på sitt program). Det har resulterat dels i en helt ny inspelning och dels i den obligatoriska samlingen med tidigare material som alltid brukar dyka upp vid sådana här tillfällen.
Den nya LP’n, “Lust Lubrication”, visar att Shoutless går åt samma håll som Nomads med sin musik — det vill säga mot ett alltmer tungt (för att inte säga tungrott) och ointressant sound. Plattan (vars omslag, inom parentes sagt, är fruktansvärt fult) består, med ett enda undantag, av evinnerligt harvande utan spår av melodier eller variation.
Inte ens när de ger sig på Beatles-låten “Tomorrow Never Knows” lyckas de förändra sitt ljud i någon nämnvärd utsträckning. Nu är ju Shoutless i och för sig inte det sämsta band som tagit sig för med att slakta den här låten, men det är knappast något bra försvar…
Det nyssnämnda undantaget består av “Something About Amelia”, en hyfsad popballad som höll på att rädda LP’n från den enda stjärna den nu fått — ända tills jag råkade höra den avskyvärda incesttexten. Förbannat bedrövligt.
Dessbättre lyckas “Collection” i någon mån rensa bort den sura smaken ur min mun. Här finns tidiga Shoutless-klassiker som “Insane”, “I Tell No Lies” och den helfräcka instrumentalaren “Downhill Run”, men också fyra låtar från deras MP, “Bowery At Midnight”. Nu känns inte någon av de sistnämnda speciellt angelägen, möjligen med undantag för “Eat Some Food”, som faktiskt har en del förtjänster, främst i de fina bakgrundskörerna.
Deras sista Rainbow-singel, den taffliga Stooges-pastischen “Song From A Ditch” (som av någon outgrundlig anledning också finns med på “Lust Lubrication”), lär inte göra någon människa glad och borde ha lämnats utanför LP’n. Detsamma gäller tyvärr för de flesta andra spåren också, och faktum är att en tolvtums-EP med de fyra bästa låtarna (se ovan) hade varit alldeles tillräckligt…
Avslutningsvis måste jag ge en känga till den undermåliga omslagsinformationen. Uppgifter om från vilka skivor låtarna kommer, när de är inspelade, etc, saknas helt. Om det nu ska vara nödvändigt att göra en samlingsskiva med The Shoutless, varför då inte göra det ordentligt? Att Rainbow kan om de bara vill är deras fantastiskt väldokumenterade dubbel-LP med det svenska sextiotalsbandet The Shamrocks (RMDLP 2012,1985) ett bevis på.

Pet Sounds,
Kungsholms Strand 135,
112 48 STOCKHOLM.

Rainbow Music,
Höstvägen 5,
171 40 SOLNA.