THE RENEGADES
Extended Play: Open Up Your Eyes / Hey Girl / 10.000 Other Boys / I Can’t Believe
Continental Radiophone Entertainment CRE-001, 7″ (MD)
***½

The Renegades är en sexmannagrupp från Stockholm som har existerat i tre år. Trots det har de inte givit ut någon skiva tidigare, och i dessa dagar, när många svänger ihop ett band och ger ut sin första skiva innan man ens hinner säga ordet “repning”, känns det befriande att några har vett att vänta tills de har blivit lite mer samspelta och verkligen har någonting att komma med.
“Extended Play” är därför ett proffsigt och välproducerat förstlingsverk, som hämtat mycket inspiration från de amerikanska powerpopbanden — att namnet Plimsouls dyker upp i deras pressrelease är knappast oväntat och heller inte helt fel.
“Det här är en EP med fyra A-sidor, som säljs till singelpris” står det också, och det stämmer nästan. Det är bara den lite tyngre “I Can’t Believe” som faller en aning utanför ramen — resten är guldpoplåtar helt i Shoes eller 20/20’s anda.
Förstalåten, “Open Up Your Eyes”, har en oerhört fräck gitarrslinga i refrängen, och dessutom fina akustiska gitarrmattor och bra stämsång, medan “Hey Girl” och “10.000 Other Boys” sprider lyckliga leenden omkring sig med sina oemotståndliga refränger och dito harmonisång.
En eloge måste också gå till det påkostade fyrfärgsomslaget — där skulle Parkinsons ha en hel del att lära sig…

Continental Radiophone Entertainment,
Kungsgatan 5,
111 43 STOCKHOLM.