AMAZONAS
Same
WEA 244 911-1 (WEA)
***

Instrumentallåtar… För mig har det alltid inneburit ett fräckt inslag i en livekonsert eller en gyllene inledning på ett blandat band. Men, när jag såg Jon & The Niteriders på Roxy i LA 1980 kunde de inte riktigt — trots fräcka surffilmer i bakgrunden — hålla mitt intresse vid liv efter den fjärde-femte snarlika gitarrorgien.
Lite samma sak är det med Amazonas — tagna var för sig är nästan alla låtar mycket bra. Dels är det svårt att misslyckas med klassiker som “Saturday Nite At The Duckpond”, “Shazam!” och “Telstar”, och dels är större delen av det egna nyskrivna materialet (speciellt “Ratzeputz Party” och “Stampede On Ice”) i nästan samma klass.
Med rutinerade musiker (bland andra Pelle Ossler och Mats Bengtsson från Wilmer X) och en dito producent (Peter Gunn från The Inmates) låter allt naturligtvis väldigt kompetent.
Det jag vänder mig emot är att hela anrättningen ofelbart blir ganska enahanda i långa loppet. För att jag ska ha ett riktigt genuint utbyte av rockmusik krävs det någon form av vokalinsatser.
Men för inbitna fans till Shadows, Ventures och Spotnicks är naturligtvis Amazonas LP en guldgruva — försåvitt de tål att låtarna har lite mer bett än de är vana vid, förstås…

Amazonas,
c/o La Ment Records,
Box 47,
264 00 KLIPPAN.