VARIOUS ARTISTS
Bommen Bandstand Vol. 1
Public Road PR 388 (MD)

Ett i grunden bra initiativ av Bommens Lasse Aldman har resulterat i den första i en lång (?) rad samlingsskivor med nya svenska gruppers demo-inspelningar. “Det här är skivan som inte skulle bli av. Därför att inga skivbolag var intresserade av låtarna.” Ja, så står det på omslaget…
Tyvärr så måste jag nog säga att jag förstår varför. Hur behjärtansvärt ändamålet än må vara, så kvarstår ändå faktum att det inte finns speciellt mycket roligt på den här skivan…
Tycker jag, är det väl bäst att poängtera — men så är jag heller inte speciellt svag för menlöst, svartsynt tungmalande (Soul Patrol, Rawramp, Crew Of Corpse — att en av medlemmarna i sistnämnda orkester poserar i en Play Dead-tröja säger det mesta…), fruktansvärt pretentiös synthmusik i Nina Hagens ylande efterföljd (Scanners, Nevskij Prospekt), struttjazz (Laser Jesus) eller hårdsynth (Blue Crow Men. “Psycho Beat” — pah).
Men visst finns det ljuspunkter. Starkast lyser suveräna Drug från Vadstena med låten “Candle” (se “Tapping The Tapes”). Western Light har gjort en sådan där låt som jag ogillar respektive tycker är OK varannan gång jag hör den. Ibland får jag för mig att det låter som Thomas Ledin (rys) och ibland som något halvskapligt amerikanskt eller australiensiskt band. Jerker Greens franskdoftande “Femme Fatale” (egen låt — hur är det med titelfantasin?) är också rätt fin.
Som helhet betraktad är denna samlings-LP ingen lyckad historia, och den gör inte på något vis det svenska underjordiska rocklivet rättvisa. Var finns alla briljanta popband (Happy Dead Men, Burning Igloos, Wannadies, William, Persuaders, etc)? Att låta dem representeras endast av Drug känns, i mina öron, lite snålt.
Men idén som sådan är värd all uppmuntran, och kanske blir “Bommen Bandstand Vol. 2” roligare. Låt oss hoppas…

Public Road Records,
Allmänna Vägen 26,
414 60 GÖTEBORG.