STEN ERIKSSON
A Limited Collection
Kassett
***

Det är inte första gången Sten Eriksson figurerar i de här spalterna. I själva verket har vi recenserat två kassetter tidigare där Sten har varit inblandad — dels “Last Sessions” med The Vertex (SA #2) och dels Time Well Spents studio-outtakes (SA #3).
Då samarbetade Sten med gitarristen och sångaren Micke Borg och trummisen Lars Lang — här är han helt på egen hand. Gruppen Time Well Spent fungerar såvitt jag vet fortfarande, så det här är väl mer att betrakta som ett projekt vid sidan om.
“A Limited Collection” innehåller hela tio låtar på en kassett av LP-längd, och det faktum att Sten varit ensam vid inspelningarna märks inte särskilt väl. Men så har han också tillgång till obegränsat med tid i den egna studion The Farm.
Hur låter det då? Tja, vad vi bjuds på är en opretentiös och på det hela taget ganska trevlig samling låtar. På egen hand är Sten betydligt mer sansad än vad de psykedeliska excesser som The Vertex och Time Well Spent brukade/brukar ägna sig åt kanske kan antyda.
Instrumentering är väldigt enkel — nästan uteslutande gitarr, bas och trummor — och det vilar lite av samma anspråkslösa stämning som präglade Paul McCartneys båda första soloskivor, “McCartney” och “Ram”, över hela anrättningen. Understundom tangerar Stens röst också David Byrnes på ett ganska festligt sätt.
Jag har fastnat främst för “The Sea Serpent Blues”, som har en mycket stark refräng, och lugna “Monomania” med sin läckra bakgrundssång och fina akustiska gitarr. Atmosfäriska och gripande “Happy” tillhör tveklöst det främsta Sten någonsin gjort, och svängiga “Poets & Preachers” får mig alltid att småle förtjust åt den fräcka (omedvetna?) stölden från John Fred And The Playboy Bands “Judy In Disguise”.
Allt som allt en riktigt trevlig liten soloutflykt av den gode basisten från Time Well Spent, och en smaklig munfull i väntan på något nytt från hela gruppen.

Sten Eriksson,
Höjdvägen 6,
816 00 OCKELBO.