DRUG
It’s Falling Apart / Flickering Candle / Bloodshed / Weathered Thoughts / Voice Of The Blood / Shadow / I’m A Stranger / Under The Moon / Decline
Demo
****

Popgenier kan dyka upp på de mest osannolika platser… I det här fallet heter platsen Vadstena, och den har tidigare knappast varit känd för något annat än att Heliga Birgitta kom därifrån en gång. Nu (sexhundra år senare!) är det dags för nästa export — Clas Westling och hans grupp Drug.
De har skickat oss en demo som är snudd på sensationell. De fyra första låtarna är inspelade i april 1988 och nästa fem i oktober samma år. Trots att gruppen är både färsk och okänd, så låter det förbluffande moget och självsäkert om låtmaterialet.
Arrangemangen och inspelningarna är mycket fina — förutom den ordinarie sättningen med två gitarrer, bas och trummor har soundet byggts på med tjejkör, stråkar och piano. Westlings röst har en egensinnig klagande kvalitet, som kan föra tankarna till både Neil Young och Peter Perret, och musiken är en slags lyckad syntes mellan nyare brittisk wimppop och kalifornisk paisley underground.
Detta är återigen en av dessa sällsynta demos där låtmaterialet håller en genomgående mycket hög klass. Ett extra plus vill jag nog ändå ge till starka “It’s Falling Apart” från vårsessionen, samt “Under The Moon” och “Decline” från höstinspelningen.
“Flickering Candle” är också ruggigt bra, och den har välförtjänt plockats med av Lasse Aldman på hans “Bommen Bandstand Vol. 1”.
När får Drug göra en alldeles egen skiva? MYCKET snart, hoppas jag…

Drug,
c/o Clas Westling,
Lindvägen 15,
592 00 VADSTENA.