WATERMELON MEN
Moving Targets
WEA 244 047-1 (WEA)

Försmaken i form av singeln “Can’t Get Away” bådade gott, men redan när jag får syn på den nya LP’n börjar jag tvivla. Efter två stycken mycket smakfulla omslag (“Past, Present And Future” och “Wildflowers”), har den senaste skivan begåvats med ett sällsynt fånigt (förmodligen avsett att vara “poppigt”) dito.
Nå, nu är inte omslaget det viktigaste — men tyvärr har utslätningen brett ut sig även över skivspåren. Steget från lilla oberoende Tracks On Wax till stora WEA har inte varit nådigt mot Watermelon Men. Borta är nerven, den underbara produktionen och framför allt låtarna — allt det som gjorde speciellt deras första LP till en klassiker inom “tolvsträngspopen”.
Tjejkörerna på många av låtarna ger enbart ett påklistrat intryck, och den discofierade produktionen (speciellt av trummor och bas) är även i övrigt väl hitlisteinriktad, och passar det här bandet väldigt illa. Inte ens det faktum att Magnus Adel! från Burning Igloos spelar akustisk bas på vissa spår, kan lyfta upp den här plattan till några nämnvärda höjder.
Trots allt finns en del bra spår, och då tänker jag främst på singellåten, “Can’t Get Away”, och “Honest To Be True”. Jag önskar att resten av LP’n hade låtit lite mer som den sistnämnda popstänkaren… Även “The Cold” får godkänt, men i övrigt är det alltså tunt.
Om ni inte har några plattor med Watermelon Men tidigare, gå ut och köp deras första LP, “Past, Present And Future” — tveklöst en av alla tiders bästa svenska skivor. “Moving Targets” kan ni med gott samvete glömma…

WEA Records AB,
Box 3054,
171 03 SOLNA.