THE WATERBOYS
Fisherman’s Blues
Ensign CHEN 5 (WEA)

“Thank you God for life, love and music.” Det är Mike Scotts ord på innerkonvolutet till Waterboys fjärde LP. Jag är beredd att hålla med honom efter första lyssningen. “Fisherman’s Blues” har nämligen mer av blod, svett och tårar än föregångarna. Plattan är så otroligt jordnära att jag tar den till mig direkt och förmodligen placerar den på årets tio-i-topp.
Waterboys är högländer med skummande Guinness och små hamnar med frän doft av Dylan och Guthrie. När andra sidans “When Will We Be Married” kommer, är jag beredd att beställa en enkel till det gröna landet. Sin vana trogen brukar Mike alltid plocka med ett kort stycke mitt i allt storslagna. Den här gången är det tjugo sekunder “Dunford’s Fancy” — med bara bouzouki och fiol.
Waterboys instrumentval brukar alltid vara mycket omsorgsfullt, och tillsammans med Mikes speciella röst blir det hela så äkta att jag tror på vartenda ord.
Plattans bästa spår, i stark konkurrens med “When Will We Be Married”, är “And A Bang On The Ear”. En riktig publåt, som handlar om brusten kärlek till en kvinna någonstans i Australien. En hammondorgel lyfter låten in i “Has Anybody Here Seen Hank?” som går i ren 3/4-takt — skivan har allt!
Jag önskar att alla kunde få “Fisherman’s Blues” i julklapp. Merry Cristmas, Waterboys!!

Ensign Records
12 Stratford Place,
London W1N 9AF,
England