THE SMITHS
Rank
Rough Trade ROUGH 126 (Sonet)

“Bigmouth strikes again” och det är härligt. Åttiotalets pophjältar med nutidens Oscar Wilde bakom sångmicken, släpper en live-skiva i samma andetag som det ryktas om en återförening av bandet.
Smiths kom aldrig till Sverige för några konserter. Då känns det skönt att ha “Rank” att plocka fram i höstmörkret, när näsan droppar och allt ljus är släckt. Det hela är upptaget på The National Ballroom i London 1986.
Morrisey låter riktigt besk i sin sång och kanske var han redan då ovän med Johnny Marr. Plattan inleds med “Hello!” och sen bär det huvudlöst in i “The Queen Is Dead”. Marrs gitarr är uppskruvad i motorvägshastighet och Stephen sjunger som om drottningen verkligen var död.
Smiths låter säkra live och man kan bara beklaga att de aldrig kom hit. Jag hinner knappt andas mellan låtarna. “Vicar In A Tutu”, “Panic” och så “Ask”. Tänk er att välja ur ett sånt register!
Det är POP! Smiths-pop — och jag märker att de flesta nya band som försöker kopiera dem, befinner sig mer än ett par halvtakter bort. Skjortan hänger utanför, armarna sträcker sig mot blomsterregnet och jag tänker på ögonblicket då “This Charming Man” förändrade allt…

Rough Trade,
61-71 Collier Street,
London N1 9BE,
England