THE WYLDE MAMMOTHS
7 Inches Of Pleasure EP
Help That Girl/Nothing I Can Do/You/In My Lonely Room
Crypt CR-45-3, 7″

THE FRIENDS INSIDE
Where Are You Sleeping Tonight?/You’re Gonna Miss Me
Svenska Popfabriken SP 18, 7″

Svenska garagerock-singlar vräks det ut nu för tiden, och varför jag egentligen aldrig fallit för denna inhemska variant av genren (trots att jag har nött ut flera exemplar av “Nuggets”), slår mig när jag kommer till andra spåret på The Wylde Mammoths’ “7 Inches Of Pleasure”-EP — för då sitter den där, helt plötsligt och utan förvarning: LÅTEN!!
Det är DET jag har saknat! Starka låtar, bra popmelodier — kalla det vad du vill — bara inte detta evinnerliga talanglösa slammer för slamrets egen skull som alltför många av dessa band sysslar med. En cool stance och kärlek till (garage)rockens rötter är nog bra, men det kan aldrig vara tillräckligt, så länge som man inte har bra låtar (vilket för övrigt gäller för ALL musik).
Det finns ett band som jag aldrig har hört, men som jag redan föraktar, och det är The Neurons från Uppsala. I “Ett Noll Ett” #9 är det nämligen en kretin vid namn Robert Neurone som har mage att mynta det sanslösa begreppet “tolvsträngs-pretentiös”. Jag menar… Va f-n! Det är den typen av inkrökt vanföreställning som har gjort den svenska garagerocken till ett lamt och mycket överreklamerat inslag i dagens musikvärld.
Nåja, tack och lov finns det undantag, och jag har redan nämnt The Wylde Mammoths. Resten av deras EP är också riktigt bra (speciellt huvudspåret “Help That Girl”), även om naturligtvis inget kommer upp i samma sällsynta klass som “Nothing I Can Do”. Classy sleeve, too!

Ett annat undantag är The Friends Inside, vars fina singel från slutet av förra året också uppvisar den där osvikliga känslan för bra popmelodier som tyvärr är så sällsynt bland svenska band nu för tiden. Nå, med rötterna i semi-legendariska Johnny & Dom Andra är det kanske ingenting att förvåna sig över…
“Where Are You Sleeping Tonight” har dessutom en luftig och mycket lyhörd produktion, som inte är rädd för att lägga sången allra längst fram. Mycket bra. Men, men… BEHÖVDE vi VERKLIGEN en version till av “You’re Gonna Miss Me”??

The Wylde Mammoths,
c/o Patrick Emt,
Danderydsvägen 8J,
182 62 DJURSHOLM.

Svenska Popfabriken,
Box 157,
264 00 KLIPPAN.