KASSETT-RECENSIONER

DIVERSE KASSETTER FRÅN ENJOY

Det dök upp ett paket ifrån Gotland (!), innehållandes ett antal kassetter och lite gotländsk rock’n’roll-historik. Avsändare var ingen mindre än Sound Affects första prenumerant: Step out from the shadows, Stefan Häglund! Stefan är den drivande kraften bakom kassettbolaget Enjoy, och om vi börjar med de gotländska banden/ artisterna, så tyckte jag inte att kassetterna bjöd på några underverk, utan mest intressant var faktiskt Enjoys första skiva — en singel med Stefans band Alfie.
Namnet är taget efter en Burt Bacharach-låt och Alfie försöker följdriktigt spela schlagerpop. Rätt lyckat, men ibland, som på baksidans “Fool To Fall”, är influenserna lite VAL uppenbara. Jag nämner inga namn, utan hoppas att de slår till med en dunderpop-LP inom ett år. Bara tipsvinsten kommer så…

Enjoy,
c/o Stefan Häglund,
Söderväg 30,
621 58 VISBY.

TE

THE CLEANERS FROM VENUS

On Any Normal Monday
Enjoy N-8604 KK 001

Living With Victoria Grey
Enjoy N-8607 KK 004

Jag har sparat två av kassetterna som kom från Enjoy. “On Any Normal Monday” och “Living With Victoria Grey” med engelska The Cleaners From Venus. Ett band som tydligen gjort inte mindre än tio kassetter och en LP, “Going To England”, utan att få den rätta uppmärksamheten. “Living With Victoria Grey” är ÄKTA pop och jag är dödligt förälskad. Jag ska inte slösa ord på den, utan bara kort konstatera att den innehåller ALLT. Köp kopiösa mängder av den här tidlösa, excentriska, brittiska magiföreställningen, så ska vi försöka få kontakt med The Cleaners From Venus inför kommande nummer. Suverän pop!

The Cleaners From Venus,
23 West Street, Wivenhoe,
Essex,
England.

TE

THE VERTEX

Last Sessions

The Vertex hade ett stort fel — deras känsla för timing var urusel. När termen “garagerock” ännu knappast var mer än ett skällsord, kuskade The Vertex land och rike kring tillsammans med numera legendariska storheter som The Barracudas och The Cannibals, spelandes glödande versioner av klassiker som “It’s Cold Outside”, “You’re Gonna Miss Me”, “Pushin’ Too Hard”, etc… ja, ni kan säkert listan vid det här laget.
Men då — The Vertex’ sista konsert gick av stapeln på Ritz’ bar i Stockholm den 27 december 1983 — var det inte många som var intresserade. Därför drog sig Micke, Sten och Lars tillbaka från liveframträdandena och in i inspelningsstudions glömska.
Desto roligare är det därför att nu, när garagerocken har slagit igenom på bred front, kunna rekommendera dessa sorterade guldkorn från The Vertex’ psykedeliska gömmor till en säkerligen mycket större publik. “Last sessions” spelades in under ganska lång tid 1985, men färdigmixades och gavs ut i en mycket liten upplaga (under hundra ex!) så sent som i slutet av förra året.
Kassetten börjar med “Mrs. James Jones”, en pärla med halsbrytande taktbyten och skum sång, som osökt för tankarna till Syd Barretts Pink Floyd. Bagatellen “Hiroshi’s Theme” (som bygger på en folksång framnynnad av en stackars japansk turist till en påstridig Lars Lang under en blöt Finlandsbåtstripp) följs av spöklika “I Can’t Find My Woman”. Ruggigt bra! “Hair Air Du” påminner, med sina bilreferenser och akustiska gitarrer, om Tyrannosaurus Rex (ja, innan de blev T. Rex).
Sedan följer “The Dragon”, en saga om en stackars frusen drake som längtar efter sol och frisk luft i stället för sin kalla grotta. Musikaliskt påminner det inte så lite om Pretty Things vid tiden för “SF Sorrow”. “ABCD” börjar med tydliga Syd Barrett-influenser, för att efter ett tag glida över i lite jazzsväng la The Artwoods. Sist på sidan ett ligger en tuffare elektrisk version av “Hair Air Du”. För den som inte har fått nog av baklängesgitarrer, skum sång och konstiga instrument, och verkligen vill trippa ut i psychkosmos, går det bra att vända på kassetten och höra alla låtar igen — baklänges. Mindblowing!
Sammanfattningsvis: En superb samling psykedeliska sånger av ett slag som knappast gjorts i Sverige tidigare. Den enda kritik jag kan rikta mot den här kassetten är dels att inte fler låtar har tagits med, och dels att ursprungsmixarna i flera fall var ännu vassare. Jag har själv haft förmånen att få lyssna på en stor del av det material som ligger till grund för den här kassetten, och jag kan avslöja att det finns mycket mer av samma kaliber i The Vertex’ hemliga valv. Om de bara spenderar sin tid väl, så kommer vi att få all anledning att återkomma till Micke, Sten och Lars…
Till sist: Om du tycker det allra minsta om tidiga Pink Floyd, Tomorrow, Pretty Things (SF Sorrow-tiden), Electric Prunes, eller, för den delen, Dukes Of Stratosphear — gör dig själv en verklig tjänst: Stoppa tre tior i ett kuvert och skicka det till Ockelbo (men snabba dig på, för det finns bara lite drygt tio ex kvar!). Du kommer inte att ångra dig när kassetten dimper ner i din brevlåda!

The Vertex,
c/o Mikael Borg,
Hammarvägen 10,
816 00 OCKELBO.

JL