GREEN GALLERY
Same
Pet Sounds BW 101

Pet Sounds är, som alla vet, en av Stockholms bästa skivaffärer och dessutom distributör av många trevliga små vinylbitar och trycksaker. 1987 gjorde de även ett försök som skivbolag, vilket resulterade i en singel och en LP med det svenska bandet Green Gallery. Tydligen var det ingen helt lyckad satsning, för enligt vad jag fått mig berättat finns inga vidare planer i den här vägen…
Det är synd, för Green Gallerys debut-LP är en riktigt trevlig bekantskap, med sin rätt hotfulla syntes av Green On Red och The Leather Nun (främst sången). Dessutom finns här lite ekon av Hultsfreds stoltheter, The Extremes, både i den vemodiga grundtonen och i användandet av blåset på vissa spår.
Det är lite svårt att plocka ut enskilda låtar på den här skivan, för jag tror att den helst ska upplevas som en helhet. Samtidigt är det kanske lite av en svaghet — den kan vara ganska svår att “komma in i”. Men ger man Green Gallery några chanser blir man rikligt belönad.
“Osvenskt” är ett begrepp som jag inte vet om jag egentligen är speciellt förtjust i, men på något sätt är det svårt att komma förbi i en recension av Green Gallery. Allting låter väldigt proffsigt och “autentiskt”, från sången och de enskilda instrumentalinsatserna, till produktionen som helhet.
Köp Green Gallerys LP och lyssna på den åtminstone fem gånger innan du bestämmer dig för vad du ska tycka om den — och jag lovar att du har fått en trogen vän att umgås med när höstmörkret börjar falla.

Green Gallery,
Open Up & Bleed,
Germundsvägen 34,
193 00 SIGTUNA.