— JAG FÅR MYCKET inspiration från Discovery Channel. Till exempel låten »Black Jake Roberts« hänvisar till en dokumentär om pirater jag såg på Discovery. Frasen »Plato was right« stod i en bok om Atlantis. »Ja, schysst«, tänkte jag och skrev en låt.
På ett taxifik i Stockholm håller Samuel Petersson, The State of Samuel, en monolog. Mitt emot honom sitter jag med spetsade öron och hoppas att min bandspelare får med allt han har att säga.
— Men det som hörs är ju de amerikanska lo fi-influenserna. Guided By Voices, Superchunk, Pavement, Archers of Loaf. Jag lyssnar också på en massa powerpop och jangle.
Stanna bandspelaren, hämta andan. Fortsätt. Samuel är 23 år gammal. Han är född och uppvuxen i Varberg men sedan två år bor han i Stockholm.
Som The State of Samuel har han släppt fyra kassetter: »A 141 Points Average«, »At the Movies«, »And the von Neumann Machine« och »Evel Knievel«. Kassetter som får mig att sjunga, dansa, spela akustisk luftgitarr och vakna på morgonen.
Paus. Gräv djupare. Samuel och barndomskamraten Jonas Petersson driver också skivbolaget/kollektivet Grande Barbe. Dessutom spelar han — tillsammans med Jonas på bas och Mikael Kalliomaa på trummor — i den smått sensationella powerpop-möter-lo fi-trion Goblin Universe.
— Jag kommer att släppa minst hundra låtar i år. Kassetter, singlar, kassettboxar, compilations.

GRANDE BARBE FINNS PÅ WWW.GRANDEBARRE.COM