— HAR DU SPELAT in den? Den? Den gamla tradiga.
På sin andra soloplatta, den imponerande och djärva dubbeln »Desorienterad«, tolkar Pelle Ossler en av de allra mest sönderspelade svenska visorna — Fred Åkerströms »Jag ger dej min morgon« (i sin tur en försvenskning av en Tom Paxton-låt). Inte utan reaktioner.
— Det är många som retar sig på den låten, har jag förstått. Och det beror nog på att den blev rätt sönderspelad då på sjuttiotalet när den gavs ut. Alla tycks ha ett förhållande till »Jag ger dej min morgon«, det kanske var nåt deras föräldrar lyssnade till på fyllan, och att höra den igen framkallar traumatiska minnen, resonerar Pelle.
— Men jag tycker att den är fin. Jag gillar dess morgontema, över huvud taget tycker jag om låtar som handlar om uppvaknandet till en ny morgon. Som »Sunday Morning« med Velvet Underground. Kanske för att man högst sällan känner så, »åh vad härligt med en ny dag!«.
Det är en vacker, skör lo fi-country-inspelning han har gjort. Men också kuslig. Som att här väcks nytt liv i någonting dött, något som folk inte har velat röra vid eller ta till sig på många, många år.
— Att jag sjunger så nära, så viskande och med falsetten ovanpå ger en slags neurotisk oro som jag gillar. På så vis blir den mer sann än bara en romantisk visa som kanske var sann på sjuttiotalet men som fan inte är det i dag.
Pelle ger tre exempel på hur man kan uppfatta texten i hans version.
— Man kan, för att börja med den milda varianten, se det som att mannen som sitter där och funderar på morgonkanten bredvid den här kroppen har tappat lusten. Är impotent, helt enkelt. Men det kan också vara nån som har lämnats av sin tjej, eller kille om man nu föredrar det, och blivit sinnesförvirrad av sorg och bara inbillar sig att hon eller han ännu är där. Eller, det mest makabra — att det är Norman Bates som sjunger till sin uppstoppade mamma, skrattar Pelle.
— När Magnus (Börjeson) väser fram sin falsett som en gammal tant blir det ofrånkomligen Norman Bates över det hela!

»DESORIENTERAD« BESTÅR AV EN LÅGMÄLD, TILL STORA DELAR AKUSTISK SKIVA OCH EN HÖGLJUDD, ELEKTRISK. TILL VARDAGS ÄR PELLE OSSLER GITARRIST I WILMER X.