Landlords sångare Patrik Niklasson är smått irriterad.
Om två timmar ska de spela på Gino i Stockholm. Som förband till amerikanska Prong.
Vilket i och för sig är kul. Men på grund av ett försenat Prong och trasiga förstärkare har Landlords inte hunnit soundchecka.
Och Patrik har inte hunnit sova.
— Jag brukar sova en och en halv timme innan spelningama. Så att jag vaknar upp lite lagom dåsig och förbannad.
Landlords är ofta förbannade. Vilket knappast har undgått den som hört deras debutalbum Mentality. Däremot har kanske inte alla fattat att de har en mindre allvarlig sida också.
— Visst är de flesta av texterna politiska, men det finns texter som bara är bullshit också. När jag sjunger “Drugs for survival/hell in my eyeball” så är det ju inte så allvarligt menat… Och vi lade in mjauanden i en av låtama. Vi kunde inte spela in på en halvtimme efter det — så fort vi skulle komma in så låg vi på golvet och garvade. Vi försöker blanda upp med lite humor, det är jävligt viktigt att få lite distans till det man håller på med.
Och lite distans kan säkert behövas när allt rullar på så snabbt som de gör för Landlords. Det är bara ett drygt år sedan Patrik och brorsan Rickard satt och pulade i hemmastudion. Att de lämnade den var mest en slump.
— Vi träffade de här gitarristerna [Niklas Backlund och Jesus] och frågade om de ville vara med på ett gig. Sen frågande vi killen som ägde vår replokal [Ronnie Pettersson] om han ville vara med på trummor. Alla hade spelat i andra sammanhang tidigare, så när vi spelade live tillsammans första gången så dök allas polare upp. Det blev fullsatt. Och kaotiskt.
Sen rullade det på med spelningar, repande och låtskrivande.
— Fast Rickard och jag hade skrivit en hel del låtar redan. Singeln Liar var faktiskt det första vi skrev. Den är ett och ett halvt år gammal nu. Så vi börjar bli lite trötta på den…
Mentality är producerad av Tomas Skogsberg, som tidigare arbetat med grupper som Entombed och Dismember.
— Han producerade vår första demo också. Till den andra demon prövade vi några killar som var inne på hip-hop… men det är roligare när det är rått och snabbt!