“Johan Vävare är en trevlig grabb, men det blev inte så kul när vi jobbade tillsammans…”

Eggstone håller precis på att lägga sista handen vid nya albumet Somersault. Efter två omgångar i studion är plattan äntligen inspelad, mixad och pressad. Det enda som återstår är att välja bilder till omslaget. Efter det mindre lyckade försöket med Johan Vävare som producent gick turen till Michael Blair. Ett samarbete som Eggstones Per Sunding tycker gick desto bättre.
— Vi hade jävligt kul. Han har bland annat jobbat med Costello tidigare. Costello ringde faktiskt till studion en dag när vi spelade in. Det var faktiskt en viss kick. Michael kommer dessutom från San Diego. Det gjorde honom ju extra lämplig som producent…
En lämplighet som kommer sig av att Eggstones kritikerrosade debutalbum hette just… In San Diego. Liksom debuten är nya Somersault fylld av poplåtar som vägrar att hålla sig inom en eller annan genre.
— Vissa skulle säkert påstå att vi är splittrade. Men vi försöker göra varje låt så kul som möjligt. Vi ser det bara som en styrka att det är varierat. Om de vill köpa samma låt 10 gånger… Alla våra låtar är som små presenter, och det är ju inte så kul att ge bort samma slips 20 gånger i sträck.
Ska man variera slipsarna så smyger det sig naturligtvis in en del lånade mönster. Mina påståenden om tydliga Clash-riff har Per svårt att förstå, men att det har smugit sig in en del Suede håller man med om.
— Jo, jag tänkte faktiskt på det själv. Men det är så där, det kan vara bara en ton eller ett ljud som gör att man kommer att tänka på en annan låt.
Att spela in samma album två gånger på ett år räckte inte för Eggstone. I somras passade de dessutom på att producera Bob Hunds debutalbum.
— Vi hade träffade Thomas (Öberg, Bob Hunds sångare) redan på den tiden så han var med i Oven & Stove. När vi sen såg Bob Hund blev vi helt knockade. Det kunde helt omöjligt inte bli bra när vi spelade in.
Eggstone får en hel del demokassetter från hoppfulla band till studion i Malmö.
— Bob Hund har lyft hela popscenen. Ett annat band som jag gillar är Cardlgans — de är under 20 år och redan så bra. Fast gudarna ska veta att det finns 200 band med enstaviga namn som vill låta som Popsicle. Men att plagiera kan ändå vara en bra början. Ett sätt att komma igång.
Själva har Eggstone lagt ner det rena plagierandet — hobbycoverbandet Preachers. Dels var de själva trötta på det…
— Men framförallt var publiken 10 gånger tröttare!