Är Speedo ännu ett band i den svenska popvågen?
— Vilken våg? undrar Anders.
— Vi surfar på vågorna och vågorna är våra brädor, fortsätter Henrik.
— Men det finns farliga hajar i pophavet, fortsätter Anders.
— Fast i Sverige är havet inte så djupt, fortsätter Henrik.
— Egentligen surfar vi inte, vi åker hellre skateboard, fortsätter Anders.
— Det värsta som kan hända är att rullskridskor blir hippa igen, det var vi aldrig bra på, fortsätter Henrik.
Så där kan det låta när man försök intervjua Anders Pihlgren och Henrik Dahlin som utgör duon Speedo som nyligen singeldebuterade med den lätt dansanta och ytterst charmerande popdängan “Bara på Film“. Och det där med bandnamnet kommer sig varken av något brinnande intresse för amfetamin eller av att de med förkärlek skulle bära badbyxorna av det klassiska märket utan från bensinmärket i Tintins “Det Svarta Guldet“; Speedol. Men duon är medveten om drogassociationen och föreslår därför att vi ska prata om knark “så har vi det överstökat”.
— Alla människor tar ju någonting, det beror ju på vad man menar med droger, säger Pihlgren. Vi gillar till exempel marsipan.
När det gäller musiken så föredrar Speedo maskiner framför vanliga instrument, fast när datorerna gick sönder i ett under inspelningen av “Bara på Film” var planerna långt framskridna på att nästa singel skulle bli akustisk.
Och vad beträffar själva låtskrivandet så gör de allting tillsammans.
— Det är viktigare att det blir en Speedokomposition än att jag eller Henrik får en egen idé genomförd.
— Lite underligt att det funkar egentligen…
Och så babblar de på likt någon sort popens Piff och Puff om hur de t ex slog Wilmer X i biljard när de spelade in och därför fick vara i den stora studion och efter en stund berättar Pihlgren att Dahlin jobbade extra på B&W under julruschen bara för att få ett Gameboy till rabatterat pris varpå Dahlin kontrar med att det i alla fall är bättre än att vara sönderstressad marknadsförare som i sömnen slår sin flickvän i huvudet och därpå följer en låg harang om hur Speedo skulle gå till fots ut till Årsta för att få köpa ett flak Dr Pepper (den gamla läsken, som enligt Speedo fortfarande säljs i Norrland) och alla mina försök till seriösa popfrågor krossas hänsynslöst men en LP är i alla fall tänkt till hösten.