Hur bra är egentligen svenska plattor internationellt sett? Hur skulle de t ex klara sig i England? Vi lät en av Englands ledande talangscouter lyssna på en specialinspelad kassett med ett urval svensk pop från senaste tiden.

Peter McCarthy är en oberoende talangscout (eller A&R-man som det heter på engelska efter orden “Artist” och “Repertoire”) som inte är bunden till något skivbolag. Han enbart upptäcker band och presenterar dem för skivbolag. Och får sedan procent på kontrakteringssumman. Han är allmänt ansedd att äga ett par av englands bästa öron och är mannen som bl a upptäckt Stray Cats, The Cult (när dom kallade sig Southern Death Cult), Haircut 100, Balaam & The Angel, Westworld, The Bolshoi (som håller på att bli STORA i USA och Sydamerika), Sex Gang Children och nya bandet Zen Gangsters.
Så här tyckte Peter spontant om diverse svenska skivor från senaste tiden:

Karl Kanga
Wipeout Girl

För långt. Rösten slår inte mig direkt. Vanlig rock’n’roll och alldeles för lång. Den här sortens låtar ska vara 2 minuter och 20 sekunder. Slå till med ett rejält “Bang!”. Produktionen är inte tillräckligt modern heller. De kan dock ha en chans i England eftersom låten är ganska spännande. Vid en första genomlyssning tror jag inte att de skulle kunna få ett skivkontrakt i England, men man kan inte döma ett band efter en lyssning. Jag lyssnar på bandet i en vecka — hemma, i bilen och på jobbet — och om jag är trött på dem efter en vecka är de ute ur leken. Det påminner mig lite om Westworld och jag skulle vilja höra lite mer.

Surf Turf
Someone To Use

Det här gillar jag inte alls (han går upp och stänger av när låten nästan är slut)! Väldigt utslätad och väldigt ordinär, låter som miljoner andra band. Det är enbart nonsens. Är de berömda? De är så dåliga att de antagligen skulle kunna göra bra ifrån sig här! De ser antagligen ut som Bros eller nåt liknande band, med en “genomsnittlig” svart bakgrundssångerska. “Dreadful!”

Lolita Pop
Mind Your Eye

Detta är lite grann som den förra. Sångerskan har en bra röst, hon skulle kunna göra något verkligt bra men jag skulle vilja höra mer. Det här är också utslätat, låter som ett utslätat försök att ta sig upp på listan. Och väldigt europeiska. Det är antagligen ett ungt band, söta pojkar med en söt sångerska. Jag kan inte uttala mig om deras chanser i England efter att ha hört så lite. Men jag gillade det faktiskt. Jag gillar kvinnliga sångerskor och hon har en bra röst, bättre än sångerskan i Primitives. De skulle nog få ett skivkontrakt och låten är väldigt kommersiell.

Leather Nun
Lost & Found

Jag gillar inte detta. Här finns inget eget — det låter som om dom lyssnat alldeles för mycket på Doors och Lou Reed. Jag skulle dock inte ha något emot att se dem live, kanske är resten av deras låtar bättre. De har antagligen långt hår. Är det ett band eller en solosångare? Dom är väldigt influerade av Velvet Underground och Lou Reed. De skulle nog bli ett stort liveband i England. Skulle kvickt plocka upp en publik och få den med sig. Det är svårt att döma efter en sång men om detta är deras bästa låt tror jag inte att de skulle få kontrakt i England…

Pushtwangers
Perfect Heart

Det här är definitivt den bästa hittills, för mig i alla fall. De är bättre än The Primitives som precis fått ett jättekontrakt. Om de ser bra ut skulle de nog kunna få ett kontrakt. Låten är väldigt sextiotals-influerad. Hon har en väldigt bra röst och soundet i låten är bra de kan nog få ett kontrakt. De följer lite samma ådra som just Primitives och “lufsande” band som Jesus And Mary Chain. Har du sett dem? Vad heter de? Jag skulle gå och se dem? Men Pushtwangers?! Fruktansvärt namn! Det är något de måste ändra, det är mitt råd till dem. Det är bra, väldigt poppigt. Påminner lite om tidiga Blondie. Är det en kille som sjunger? Jag trodde det var en flicka, påminner mycket om Tracey i Primitives. Är de unga? Om de ser bra ut har de listchans här. Definitivt!

Agnetha
The Last Time

För mig personligen är det här enbart trist och tråkigt. Hon är antagligen en stor stjärna i Sverige, mmm, hon låter som en stor stjärna. Men det är så ordinärt. Jag kan inte kommentera den här sortens musik, jag skulle aldrig lyssna på det. Inte ens på radion. Är hon en stor stjärna? Men ABBA var ett briljant band! Varför är hon så tråkig nu?

All That Jazz
America

(Stänger av efter en halv minut) Hemskt! Efter bara 15 sekunder ogillade jag det, jag skulle stänga av radion om något sådant spelades. Det är rent skit. Texten är skit… “Save the world, America”. Rena dyngan. Det är ingenting-musik. Är de berömda? De kommer aldrig att bli det heller! Hmm, jag har hört talats om dem, bra saker också. Men jag gillar inte den här låten. De ser antagligen ut som Johnny Hates Jazz. Utslätade trista typer i kostymer och frisyrer. Hur ser de ut då? “Dreadful!”.

Lili & Sussie
Oh Mama

Det här skulle kunna bli en hit! Det är inte min typ av musik, men en definitiv listlåt. Om det är en söt flicka så… Se på Spagna! Det här låter som en hitdisco-sång, minst lika bra som Spagnas. Det här var bra. Är de två? Ännu bättre. Jag känner en kille som skulle älska att skriva låtar åt dem, som redan har skrivit åt liknande flickduos. Den skulle lätt bli en klubb-hit.

Summering efter första sidan på kassetten: “Jag skulle aldrig ha trott att någon av dessa var svenskar. Den första låten var bra men jag blir upprörd över att de förspiller killens chanser med en gammaldags produktion. Överlag är jag imponerad. Trots allt.”

Orup
Vargar

“Nice and short”! Jag tror att det här måste ha varit, eller kommer att bli, en stor hit i Skandinavien. Jag skulle verkligen vilja höra denna på engelska. Låten är väldigt “Having-a-good-time”, väldigt, väldigt kommersiell och skulle kunna göra storverk här om den var på engelska. Den är väldigt “studsig”. Du kan sjunga med i den när du sitter på puben. Med den rätta sortens engelska text skulle den nog kunna bli en hit. Han är nog 34-35 och en stor stjärna i Sverige.

Mosquitos
Soul Survivor

Ännu en sång som låter som en hit. Kanske i Europa. Men jag finner den utslätad och tråkig. Den är “catchy”, men inte i min smak. Lite middle-of-the-road och omodern. Jag, tror att dom är ganska gamla, 27 till 30. Var den en hit i Sverige? Hemskt gruppnamn! Trist. Det låter som om de försökt väldigt länge. Låter som miljoner andra låtar. Jag tror inte att de skulle få kontrakt i England, det finns redan miljoner band i samma genre…

Thirteen Moons
Suddenly One Summer

Låter som en äldre artist. Väldigt polerat och definitivt ingen hit. Den är ganska efterhängsen, griper dig med melodin. Men jag kan inte se att den blir en hit eller att de fått kontrakt. Är de stora? Ja, jag har hört talas om dem. Ett mycket bra namn. Jag skulle vilja höra mer.

Thomas Di Leva
Du är precis

Definitivt en av de bästa. Påminner lite om Talking Heads. Jag skulle verkligen vilja höra den på engelska. Väldigt bra. Jag skulle också vilja höra mer material. Väldigt proffsigt. Är det ett ungt band? Jag är inte förvånad över att han är en stor artist i Sverige, han har en verkligt bra röst. Han påminner mig lite grann om David Byrne, han har samma typ av modulation på rösten. Och det är en komplimang. Jag älskar Talking Heads. Musiken är bra och det låter som om han skulle kunna göra bra låtar hela tiden…

Treat
You’re The One I Want

Återigen får jag säga att det inte är den sortens musik jag normalt lyssnar på, men den skulle kunna bli en enorm hit! Det är helt enkelt lysande heavy metal och bandet har en verklig chans. Av alla band vi lyssnat på har de största chansen, eftersom hårdrocken är så stor i USA och England. Det skulle inte förvåna mig om något stort amerikanskt bolag redan lagt vantarna på dem. De skulle kunna bli enorma, lika stora som Europe, i USA. De behöver inte se så bra ut så länge de är bra på scenen. De har ett stort och bra sound. Han har en bra röst. Jag skulle verkligen vilja se dem live.

Walkabout (f d Nasa)
The Bird

Den här gjorde inget speciellt intryck på mig. Påminner lite om tidiga Human League. Jag skulle inte ha något emot att se dem live och höra flera låtar innan jag uttalar mig definitivt. Är de berömda? Man hör att de precis börjat fatta vad det handlar om, de utvecklas nog. Bra namn. De låter som en medelmåttig Human League. Jag tror att de är tre killar och en tjej. Men de får stå på tillväxt. Som de låter nu har de ingen chans.

Simon Rowe
Soldiers In Love

En av de bättre låtarna på kassetten. Skulle kunna göra bra ifrån sig i USA. Väldigt USA-orienterat. Killen har en bra röst och det är en uppåt-låt. Jag tycker den är bra. Definitivt en av de bästa. Är det en soloartist? Han skulle kunna få kontrakt. Borde skaffa sig ett riktigt band. Jag tror att det skulle vara riktigt spännande att se honom live, nämligen. Han låter som om han är 25 eller 26. Bra rock-låt.

Slutsummering: “Jag skulle vilja höra Wipeout Girl igen. Den är bra. Pushtwangers har också potential. Jag trodde inte att det fanns så många bra band i Sverige. Men Karl Kanga måste göra om sin inspelning. Han måste ha ett modernare trumsound och produktionen måste vara minimalare. Det händer alldeles för mycket som den är nu. Be honom ta kontakt med mig! (Varefter han lyssnar på Wipeout Girl igen). Jag gillade också de två låtarna som var på svenska. Skriv upp namnet på den där Talking Heads-killen (Tomas Di Leva…) och namnet på flickorna (Lili & Sussie).”