Den jovialiske klippansonen och före detta Wilmer X-gitarristen Thomas Holst mixade härförleden Legendary Lovers LP i Svenska Popfabrikens nya studio. Utanför studion hängde två killar. De hade varsitt plakat i händerna.
— Måste vara liftare. Konstigt bara att de sitter just här invid en återvändsgränd, tänkte Holst och gick in i stugvärmen.
— Såg du inte vad det stod på deras skyltar? vrålade studioingenjören Lars Jönsson av upphetsning.
Holst gick ut igen. “Vi hungerstrejkar i väntan på nästa Torsson-LP”, hade killarna skrivit med blockbokstäver på skyltarna. Holst blev mållös.
— Fast vi hungerstrejkar bara mellan målen…
Till dessa hejdlösa dyrkare och till alla andra Torsson-fanatiker kan vi avslöja att de är på gång.
— De lär vara igång och repetera. Kanske börjar de spela in plattan någon gång i december. Jag har hört ett band där Bo (Åkerström) gör nya låtar. Det lät… märkligt, berättar Micke Andersson som förmodligen kommer att hålla i inspelningarna.
— Med Torsson-mått mätt är det dags för en ny platta. Men jag hoppas verkligen inte att någon vill att vi ska ut och turnera, fastslår kultfiguren Bo Åkerström i Torsson. Åkerström leder in diskussionen på sin akademiska karriär och avslöjar att han höjts till docent på universitetet i Lund.
Torsson är flaggskeppet i den innovativa Popfabriken. Deras plattor säljer tillräckligt (10000 ex/platta) för att finansiera andra projekt. De färskaste och mest aktiva banden i fabriken är Legendary Lovers och Friends Inside. Grupperna har bildats ur upplösta Johnny och dom andra.
Båda grupperna är skivaktuella.
Legendary Lovers har döpt sig efter en gammal Dogs-LP. De gjorde ifjol den flyhänta popbagatellen King Of The World på Lidköpingsetiketten Tracks On Wax. I dagarna släpper de debut-LPn med titeln Ardent In The Big Time. Alla med minsta intresse för grupper som Hoodoo Gurus och Long Ryders har all anledning att kolla upp plattan. Inte minst för Kristian Asks (fd Noise) extraordinära sånginsats skull.
Friends Insides debutplatta är singeln Where Are You Sleeping Tonight? Låten är skriven av Klippans kanske allra finaste popsnickrare Michael Nemeth. Det var ingen tillfällighet att Nemeth stod alldeles paralyserad allra längst fram vid Flamin Groovies-konserterna i höstas.
I februari var det exakt tio år sedan Popfabriken släppte första singeln, nämligen Kriminella Gitarrers Vårdad Klädsel. Klippan är redan ett begrepp i den svenska pophistorien och skrönan är på långt när färdigskriven. Så länge Sven Tall kommer att köpa hem citronmuffins och så länge Holst kan blanda till en kaffegök finns det ingen anledning att oroa sig.
Som de säger: Så fett! Så gött!