Även inom rockmusiken finns det elitserie och gärdsgårdsserie. I Malmö heter elitserien Mikael Wiehe eller möjligen Karl Kanga och har skivbolaget Amalthea som bas. Men det är i gärdsgårdsserien som de verkligt personliga spelarna lirar.
Det ansåg åtminstone konsertarrangören Bosse Magnusson och bildade skivbolaget Accelerating Blue Fish, som nu fyller jämnt ett år.
Sedan många år tillbaka har Magnusson varit en av de ledande doldisarna i den malmöitiska rocken. Som bokare på ungdomshuset Stadt Hamburg har han dock blivit känd för de lokala musikerna. Och det var ett av villkoren när Accelerating Blue Fish drog igång:
I verksamheten mötte jag ofta grupper som publiken uppskattade, men som bolagen inte ens ville ta i med tång. Därför blev det naturligt att jag själv försökte få ut dem.
Men den första utgivningen, en singel med malmögruppen Anachron Sex blev, minst sagt en katastrofal början:
— I samband med singelsläppet hade vi ordnat en mindre tysklandsturné åt gruppen och allting verkade bra. Men när gruppen just kommit hem från ett par spelningar i Polen hände det värsta. Gruppen splittrades.
Men den olycksaliga inledningen är numera bara ett minne. Bosse Magnusson arbetar med flera grupper samtidigt. En av de mer stadigvarande grupperna är syntduon Page som har släppt två singlar på bolaget. Men det finns två andra samt en mindre importverksamhet som tar upp det mesta av Bosses tid. De importerade skivorna är av namn som Living In Texas och berlingruppen Sprung aus den Volken, som bl a omfattar medlemmar från Einstürzende Neubauten.
— De grupper som jag arbetar med nu är de två malmögrupperna Anathema och The Chainsaw Zombies. Anathema har just släppt en singel och just nu är The Chainsaw Zombies aktuella med skivbolagets första LP.
The Chainsaw Zombies beskrivs i det lilla som har skrivits om gruppen som tunga, monotona och “psykedeliskt improviserande”. Men Bosse Magnusson tror stenhårt på deras framtid, inte minst utomlands:
— Just nu förhandlar jag om licensavtal för LP:n i fyra olika länder på kontinenten samt England. Och då talar jag inte om enstaka skivhandlare som kanske plockar in 150 exemplar på spekulation.
För det är just pengar från licensavtalen som avgör om Accelerating Blue Fish har en framtid eller inte:
— Hittills har bolaget finansierat genom lån och sparade pengar. Och nu är de sparade pengarna slut…