En jämn månad. Därför inget “Månadens Scratchnamn”. Men så snart jag snubblar över något riktigt bra, återkommer rubriken. Under tiden — håll ögonen öppna efter Korova Milkbar.

SINGLAR

BÖSÖS Där tiden inte stämmer/Lurad igen
Debutsingel av Växjö-grupp som korsar en sex-sju år gammal Magnus Uggla med svensk punk av samma datum. Inte så oävet, men jag tycker mig känna igen greppen. Kan beställas på pg 497 57 87-5. Tjugofem kronor kostar kalaset.

NIGHTWALKERS Love Is Gone/Innocent & Blue
Duon Nyström & Nyström (bröder?) bjuder med sin hemproducerade singel på en angenäm överraskning. Det är framförallt A-sidans elektriskt åttiotalistiska “cowboyfilm-tema” som övertygar. B-sidan är popigare och plattare. Ytterligare en fyrtiofemma planeras till sommaren. Spännande.
Nightwalkers singel kan beställas på pg 78 37 74-3 för tjugo kronor + porto.

FEM SNABBA Gnistrande/Under (Autonom/SAM)
Stockholmsband som gör rock i samma skola som exempelvis Lolita Pop och Commando. Kanske ligger de närmast till hands, eftersom de, liksom Fem Snabba, har mycket duktiga sångerskor.
Det här bandet har valt att använda sig av det svenska språket i sina texter. Men när pretentionerna är höga, flyter texterna lätt ut i abstrakta ordkonstruktioner. Litar de inte på språkets form? Antagligen inte. Sorgligt när det drar ner helheten.

THE WYLDE MAMMOTHS (Mystery Scene)
Fyra stockholmare som gjort den här fyraspårssingeln på, en för mig okänd, tysk etikett. Visst är det charmigt med tidsriktigt spretigt sextiotalsljud. Men att driva det till sin spets, så att det bara är knastret som fattas, är på gränsen till larvigt.
1965 är tjugotvå år bort och mycket har hänt sedan dess. Men som sagt: småcharmigt är ändå ordet. Trunk Rythm/P. Emt, Danderydsvägen 8J 1tr, 182 62 Djursholm.

KRAPOTKIN & INFERNO (Studio Otukt Rec)
Två stockholmsband delar på vinylen och målar tillsammans svarta bilder av ett Stockholm, Sverige, vintern 1987. Greppet känns igen — tung, dramatisk rock av efterpunk-modell. Jag vill minnas att jag sett båda banden live i Stockholm. På vinyl låter båda banden betydligt mognare och starkare. Vad ska komma? Jag vill höra mer!
Singeln kostar 20:- på pg 449 10 719 (Studio Otukt Records)

DEMO

KOROVA MILKBAR — armbågar sig fram i kassett-högen som ett svenskt Jesus And Mary Chain. Eller som Kitchen And The Plastic Spoons sju år senare. Fräckt, stökigt och roligt.
c/o Söderberg, Hökens Gata 10, 116 46 Stockholm.

DORIAN GRAY — Ratata på Hälleforsnäs-vis. Dvs slipat sound och ganska “strömlinjeformade” melodier. Dessutom en utomordentligt välproducerad kassett. Mycket kompetent. Vad jag sedan anser om Ratata är en helt annan sak.
c/o Larsson, Celsings Alle 23 C, 640 30 Hälleforsnäs.

SUBSHOW — innehåller bl a medlemmar från gamla “image-punkarna” Bitch Boys. Resultatet är tät, mogen och kompetent rock, med mycket funk-gung och New York-larm. Tydligen planerar bandet en singel så småningom.

KEITH ALMGREN — trampar på lundellska rockmarker. Den bakfulla eftertanken och ensamhetskåta melankolin (talar redaktörn av egen erfarenhet? Psyk.Red.) är kanske inte särskilt revolutionerande grepp. Å andra sidan är Lundell, trots allt, en ganska populär figur och vem har sagt att han är den bäste på att göra det han gör?

THE EGGSTONE — Lund-trio som påminner om Uppsalas Watermelon Men. Alltså en fläkt av det flydda, men åtrådda, sextiotalet. Eggstone har ändå ena foten i åttiotalet. Kan de tänkas ha lyssnat på Smiths och tagit intryck? Jag tror det. Starkare låtmaterial — sedan sitter det!
c/o Carlsson, Tullgatan 5A, 223 54 Lund.

KASSETTER

The Moon Has Blown Up är namnet på en samlingskassett med svenska garageband. Eldsjälen bakom det hela heter Nicke Broström — ett av namnen som återfinns i det utmärkta fanzinet Ett Noll Ett.
På kassetten hittar man Pinheads, Voodoo Dolls, Public Vein, Hollywood Indians, Psychotic Youth, Creepshow och Undertakers.
Det är inte särskilt upphetsande att höra ytterligare ett coverförsök på “I Wanna Be Your Dog” och “Search And Destroy”. Dessutom är även mycket av originalmaterialet på kassetten väldigt förutsägbart.
Garageentusiaster bryr sig väl inte om det och ber en gnällspik som jag dra något gammalt över mig. Vi syns på loppis.
Kassetten finns bara i hundra exemplar och säljs genom Ett Noll Ett/Pack produktion, Nicke Boström, Spelmanshöjden 24, 172 43 Sundbyberg.