Namn som Marie And The Wildwood Flowers, All That Jazz, Wayward Souls och Trance Dance får gissningsvis inte alltför många miljoner ögonbryn att fladdra till. Ändå handlar det om ursvensk rock made in Göteborg, Karlstad och Stockholm. “Problemet” är nämligen att den uppmärksamhet de fått har de fått i städer som London och Los Angeles. Det handlar om svensk rock på export. Slitz summerar ett fenomen som långtifrån bara handlar om Europe och Carola!
I början var det Spotnicks. De göteborgska plingplongarna lade Japan för sina fötter i början av 60-talet. Och så har det fortsatt: När svensk rock sökt sig utanför Svedala har det med få undantag handlat om 1) Hantverkspop, som lika gärna kunde gjorts i Wien som i Lima, eller 2) Gimmick-genombrott typ Hank C Burnette (någon som minns honom?) eller Björn Skifs gorilla-grymtande på “Hooked On A Feeling”.
De namn de handlar om säger väl det mesta: Skifs (med två miljonsäljare, den andra var “Never My Love”), Sylvia Vrethammar (“Y Viva Espana”), Secret Service, Herreys, Bosse Hansson osv.
Och sa självklart ABBA. Som med sina gränslösa framgångar blivit symbolen för svensk rock på ett sätt som inte kommer att suddas ut under din och min livstid.
I den här summeringen hoppar vi över de namn som bevakas kontinuerligt; Europe och Carola till exempel.
Vi försöker istället sammanfatta vad som händer just nu, med tyngdpunkt på de nya namnen.
Alla som fått ut skivor i Paris och Rio är inte med. Den här genomgången koncentreras till grupper/artister som har ett långsiktigt samarbete med partners i de aktuella länderna. Även jag skulle kunna prångla ut 500 ex med Bollnäs storheter Burning Igloos, om jag utnyttjade mina känningar i rockvärlden. Men här handlar det om en planerad och — förhoppningsvis — genomtänkt lansering. Vi återkommer med kompletteringar. Det händer hela tiden nya saker!

AGONY

Bakgrund: Punkare från Stockholm som tröttnade på treackordsvrål och gick över till “Speed Metal”, influerade av Metallica etc.
Största bedrift: Att hamna på samlings-LPn ‘Speed Kills’ bredvid namn som Metallica, Slayer och Anthrax.
Närmaste planer: “Om allt går som det ska”, ska en LP snart spelas in på hårdrockbolaget Music For Nations.

ALL THAT JAZZ

Bakgrund: Karlstadgruppen All That Jazz startade 1983. 1985 kom EP:n “Banner Of Love”, med stor gitarrdominerad popmusik.
Största bedrift: Att hösten 1986 bli kontrakterad av nystartade Virgin USA. I april börjar en LP spelas in för utgivning i september. I Skandinavien kommer LPn att släppas av gruppens nuvarande bolag Wire (som fått ett avtal att på Kitchenware-vis ha sitt firmamärke bredvid Virgins välkända “V”).
Närmaste planer: Se ovan, men innan dess måste ett antal låtar skrivas…

ATTABOY

Bakgrund: Ex-Strasse, dvs Kaj Zack & Co, har hittills bara gjort singeln “Land Of Glory”, som pluggats flitigt i radio under hösten. Kanske såg du dom i första programmet av “Gig”, Göteborgs-TV:s nya “rocksatsning” (Zzzzz…)
Närmaste planer: “Land Of Glory” kommer att släppas i Holland, Belgien och England “inom kort”. Dessutom är ytterligare två singlar inspelade. Avsikten är att de också ska komma att släppas utomlands.

BANGSTERS

Bakgrund: Hudiksvallstrio med rötter garagerocken.
Största bedrift: Bangsters har gett ut två MP-skivor på den franska etiketten New Rose. Har också medverkat på två samlingsalbum som bolaget gett ut.
Närmaste planer: Bangsters släpper inom kort en live-LP och en singel.

BLUE FOR TWO

Bakgrund: Två gamla rävar slår sina smartskallar ihop och ut studsar det tre mycket lovande singlar. De gamla rävarna i fråga heter Henryk Lipp och Freddie Wadling och våren 1986 kom debut-LPn som visade att singlarna, som skvallrade om något trevligt, talade sanning.
Största bedrift: LPn har funnits på den engelska marknaden i drygt en månad, så än finns det kanske inga skäl att tala om några “bedrifter”. Att plattan överhuvudtaget är ute är väl i och för sig en bedrift bara det…
Närmaste planer: Senare i vår kommer paret Lipp och Wadling att gå in i studio för att spela in ytterligare en LP.

COMMANDO

Bakgrund: Hette tidigare Commando M Pigg, men kortade ned namnet till behändiga Commando i samband med LPn ‘V’, som kom i höstas. ‘V’ var den femte plattan av stockholmsbandet och den första som höll samma klass som ‘Mot stjärnorna’, deras andra LP.
Största bedrift: … eller kanske största bedrifter. I Tyskland har intresset kring svenskarna varit förhållandevis stort. Under promotionturnén för ‘Time Beats’ i somras fick de träffa åtskilliga tyska journalister. De medverkade t o m i tysk TV. En singel, bestående av “This Thing” (från ‘Time Beats’) och en låt från det kommande engelskspråkiga albumet låg med sina drygt 250 spelningar högt på radiostationernas s k spellista.
Förresten (detta är ingen bedrift) kallar sig Commando för Commando M Pigg i Västtyskland. De skojfriska tyskarna tycker att det namnet är riktigt lattjo.
Närmaste planer: Närmast i tiden ligger att släppa en engelskspråkig platta. Får bolaget (MNW) som det vill kommer den plattan att släppas i fler länder än Västtyskland, Schweiz och Österrike.

CORTEX

Bakgrund: Freddie Wadling igen… ‘Spinal Injuries’ var göteborgarnas LP-debut. En pärla. Förra våren kom LP nummer två — ‘You Can’t Kill The Boogeyman’ ut på Radium. Inget konstigt med det, Cortex mullrar på i samma tunga anda som Sator Codex & Co…
Största bedrift: Än så länge inget mer än att Radium släppt den färska singeln “Animals (…Lookin’ At Me)” i England. I skrivande stund har den bara funnits ute på den marknaden i en dryg vecka, så något resultat finns ännu inte att visa upp.
Närmaste planer: Wadling lär få en hektisk vår som “nygammal” medlem i Leather Nun och med väntande Lp-inspelning med Blue For Two.

PER CUSSION

Bakgrund: Per Cussion är multislagverkaren som utvecklats till multiinstrumentalist. Är rytmernas fanbärare i Sverige: reggae, funk, afro och latinamerikanskt. Bland annat med Peps Persson och Dag Vag.
Största bedrift: Från den första LPn ‘Don’t Stop’, släppte Per Cussion en 12-tumssingel, som sålde i mer än 10.000 exemplar i USA. Och bara i Tyskland sålde den andra LPn, ‘Beatware’, 6.000 ex. På tyska diskotek kan man höra en helsida i sträck av en Cussion-LP.
Närmaste planer: Strax före jul släppte Per “Cussion” Tjernberg sin tredje solo-LP. Eventuellt blir det en turné i vår. Troligtvis i bland annat Västtyskland och Österrike.

HIDDEN CHARMS

Bakgrund: Malmöbandet har en mini-LP och albumet ‘History’ bakom sig. Tidigare satt de inne med påtagliga rockabilly och country-influenser, men de är bortslipade nu.
Största bedrift: ‘History’ finns i större delen av Europa sedan drygt en månad tillbaka.
Närmaste planer: En singel med titelläten från LPn kommer snart att släppas. Dessutom har bandet förhoppningar om att komma ut och spela i bl a Frankrike — “som alla andra”.

IMPERIET

Bakgrund: Är väl överflödigt…?
Största bedrift: Fick sommaren 1986 världskontrakt med amerikanska bjässen A&M. Har turnerat i USA, Nicaragua, Cuba och Mexico.
Närmaste planer: I mars börjar Imperiet inspelningarna av den kommande engelskspråkiga plattan. En engelsk eller amerikansk kille kommer att producera. Vem det än blir, blir det en mycket begåvad och erfaren producent…

LEATHER NUN

Bakgrund: Allfixaren Jonas Almqvist hittade 1978 Göteborgs-gruppen Straightjacket. Resultatet blev en intervju i Almqvists fanzine “Anarki & Kaos” och så småningom slog sällskapet ihop sig till Lädernunnan/Leather Nun. 1979 EP-debut med “Slow Death” och sedan har det rullat på. Almqvist & co mixar Iggy Pop med ursvenskt tordönsmuller.
Största bedrift: ABBA-slagdängan “Gimme Gimme Gimme” nådde i juni 1986 åttonde plats på brittiska Independent-listan. (Music Weeks lista). Hösten 1986 gjorde Nunnan 30-talet spelningar över Väst-Europa med en intervju i Idol-bibeln Smash Hits som kronan på verket. Sammanlagt har gruppen sålt ca 50.000 skivor, varav merparten utrikes.
Närmaste planer: I februari släpps i USA en samling Nunnan-klassiker som LP. Under året väntar gruppens första turné i USA. Ryktena om Lädernunnans planerade “nedläggning” kan alltså avfärdas…

Karin Wistrand i Lolita Pop drömmer om stora rockvärlden.

LOLITA POP

Bakgrund: Ett Örebro-band som gjort fem plattor och kom fram i början av 80-talet. Spelar en nervig och Manhattan-influerad gitarrock.
Största bedrift: Fick i december 1986 världskontrakt med Virgin USA. Lolita Pop blir också det första kontrakterade bandet på Virgin USA som släpper en platta.
Närmaste planer: Lolita Pop är i full färd med att avsluta inspelningarna av en engelskspråkig skiva. I mars spelar gruppen in en video och i april släpps LPn.

MADISON

Bakgrund: Hårdrockband från Hudiksvall som numera är stationerat i Göteborg. Har gett ut två LP-skivor.
Största bedrift: Deras senaste platta, ‘Best In Show’, har sålt 10.000 ex i Japan. De har också nått en meriterande 40:e plats på den internationella listan i Japan.
Närmaste planer: I mars åker Madison till Japan för fyra konserter. Två i Tokyo, en i Nagoya och en i Osaka.

MARIE & THE WILDWOOD FLOWERS

Bakgrund: Marie Ell har än sa länge “bara” gjort en singel. “Men en sån singel!”, har många svenska rocktyckare utbrustit och wobblat omkring på gator och torg i hänförelse över denna lilla bit plast…
Största bedrift: Något mer sansade har de engelska murvlarna varit i sitt omdöme. Sammanfattat kan deras uttalande beskrivs med ett OK, fast kanske med åtminstone ett litet utropstecken bakom. “Salty Hound” släpptes på den engelska marknaden i november.
Närmaste planer: En LP kommer att släppas i mars. Förutom England ingår även Tyskland och Frankrike i planerna för “lanserandet”.

NOMADS

Bakgrund: Uttalas “Nååmads” bland kännare. Nomads är Solna-bandet som skramlade först, bäst och mest. Och på det sättet drog igång den “garage-boom” som 1984-86 svepte från svenska källare över världens rocköron. Om något hand ska hyllas för att denna summering är nödvändig är det just Nomads.
Största bedrift: Se ovan. Bland följderna av uppmärksamheten finns fjolårets långa Europa-turné, nära 50 spelningar i tio länder. Har alltid fått stor uppmärksamhet i världens rockpress. Liksom från andra tunga rockgäng: Dream Syndicate, Los Lobos, Green On Red, Smithereens och Long Ryders tillhör alla skaran Nomads-hyllare. Singeln “She Pays The Rent” hittade upp på den engelska “indie”-listan.
Närmaste planer: Singeln “Sixteen Forever” är aktuell just nu. Den är förvarning till den LP som kommer i slutet av mars. Gruppens första med endast nytt material. På LPn finns material av bl a Peter Case och Jeffrey Lee Pierce.

TONE NORUM

Bakgrund: Heter Tone, men har kallats hade Tony och Tore i olika sammanhang. Syster till Europes avhoppade gitarrist John. Tone tycker att hon är “världens bästa sångerska”.
Största bedrift: Blivit “porträtterad” i den tyska idoltidningen “Bravo” (världens största!). Tones singel “Stranded” har blivit flitigt pluggad i tysk radio. Förutom i Västtyskland är “Stranded” och LPn ‘One Of A Kind’ släppta i Skandinavien, Schweiz och Japan.
Närmaste planer: Att skriva nytt material och genomföra en Sverigeturné som kommer att löpa mellan april och juni.

PAUL REIN

Bakgrund: Den senaste stora satsningen på Alpha Records. Aktuell med LPn ‘Communicate’ och singeln “Good Time”.
Största bedrift: Håller på att bli ett stort namn på det som kallas “kontinenten”. Bl a många höga placeringar på Satellitbolaget Sky Channels olika listor. Framförallt är Holland intresserade av Reins elektriska popdisco.
Planer: Paul Rein är just nu mitt i sin första turné. Vad som väntar sedan? Gissningsvis något som hela Europa lär få höra talas om…

SATOR CODEX

Bakgrund: Fyra Borlängegossar med smak för den svarta och mycket tunga rocken som lämnat kalla Dalarna för fuktiga Göteborg. När 1986 bara var några få dagar gammalt LP-debuterade de med ‘Wanna Start A Fire’ på Göteborgsbolaget Radium Records.
Största bedrift: Singeln “Seales To Skin” har funnits ute i England i drygt en månad.
Närmaste planer: Invänta reaktionerna på singeln.

TRANCE DANCE

Bakgrund: Stockholmsband som har konstiga namn och bär färgglada kläder. Har än så länge fått mer uppmärksamhet utomlands än här hemma.
Största bedrift: Singeln “Do The Dance” har sålt ca 120.000 ex i Europa. Den har också legat högt på olika radiolistor.
Närmaste planer: Sverigeturné nu i februari som följs av ett besök i Italien för en TV-inspelning. Nästa anhalt för dansarna är Västtyskland, där det blir en kort turné. LPn med det klatschiga namnet ‘Ah-Ho-Ho’ kommer att släppas i stora delar av Europa och även USA och Japan.

THIRTEEN MOONS

Bakgrund: En tystlåten Stockholms-trio som sedan 1984 verkar under namnet Thirteen Moons (efter en, nu Sverige-aktuell, Fassbinder-film). LP-debuterade 1986 med en unik mix av källarsoul och nordisk folkmusik på plattan ‘Little Dreaming Boy’.
Största bedrift: Mycket uppskrivna i Storbritannien när LPn släpptes. Ett resultat blev en lång turné med rockagitatorn Billy Bragg. Har också de gjort bedriften att få visa upp sina nunor i idolbladet “Smash Hits”. Dom tycks tända på bleka svenskar i den kolorerade bjässen…
Närmaste planer: Är just nu i Thailand för att skriva material till en LP som ska spelas in i Skottland i april. Snart visar svensk TV videon till senaste singeln “Suddenly One Summer”.

TREAT

Bakgrund: Stockholmsband i samma hårdrocksskola (“crossover”) som Europe. Släppte senast LPn ‘The Pleasure Principle’.
Största bedrift: ‘The Pleasure Principle’ och debut-LPn ‘Scratch And Bite’ är släppta i 14 länder — hela Europa (utom England) och Japan. Bandet har legat högt på den japanska hårdrockstidningen “Burn”s LP-lista.
Närmaste planer: Från bolagets håll (Polygram) hoppas man på att Europes framgångar kan vara till hjälp för Treat. Något turnerande är inte planerat — “för dyrt”: Med nästa LP, som ska ligga färdig till hösten, finns förhoppningar att kunna komma in på de amerikanska och engelska marknaderna.

220 VOLT

Bakgrund: Hårdrockare, ursprungligen från Östersund. Trots att medlemmarna bara är ett par år över tjugo har 220 Volt hunnit göra tre plattor. Senast ‘Mind Over Muscle’.
Största bedrift: Reste runt Skandinavien som förband till AC/DC. Deras singel “Heavy Christmas” blev ett uppskattat inslag på amerikanska hårdrocksstationer under julen. Alla deras tre LP är släppta i Europa och Japan, den senaste finns dessutom i USA.
Närmaste planer: Under våren kommer en “Greatest Hits”-platta att släppas. I höst, när grabbarna har muckat, är det dags för en “reaktivering” och inspelning av ny LP. Det föregås av en kort Sverige-turné.

TWICE A MAN

Bakgrund: Bytte namn från Cosmic Overdose under en Englands-turné 1982. Uppfattas av många som en duo, men är i själva verket en trio — Karl Gasleben och Dan Söderqvist på “ljud” och Casper Evensen på “bild”.
Största bedrift: Var bland de första nya banden att få ut sina skivor utomlands. Har spelat med Cocteau Twins och John Foxx i Holland. Svenskarna fick de bästa recensionerna…
Närmaste planer: Jobbar med musik till en pjäs som ska gå upp på Dramaten — “Thorsten Fiskare”. Pjäsen har premiär senare i vår.

VISITORS

Bakgrund: Sommaren 1986 gjorde Svante Persson och Göran Danielsson allvar av sina planer och startade Visitors. Svante Persson är en ofta anlitad studiomusiker. Live har han bl a stått bakom Dan Hylander ett otal gånger.
Största bedrift: Virgin England nappade på deras succésingel “All Of Your Attention” och har precis släppt en ommixad version.
Närmaste planer: Visitors spelar just nu in sin debut-LP som ska vara klar någon gång i april. Och precis som med singeln vänder gruppen blickarna ut mot Europa.

WATERMELON MEN

Bakgrund: Uppsala-gruppen som är banérförare för den tolvsträngade gitarren. Debut-LPn ‘Past, Present And Future’ (1985) uppmärksammades i all världens rockpress. WM mixar Byrds och annan harmonipop med (på senare tid) 80-talets gitarr-rock. Mest spännande blir gruppen när de dessutom lånar in östeuropeiska klanger.
Största bedrift: När dom hamnade på omslaget till brittiska rockdraken “Sounds”.
Närmaste planer: Watermelon Men har spelat in en andra LP (med engelsk producent). Det ryktas om mängder av stråkar, och ett modernare ljud. Ett förlag är just nu upptagna med försäljningen av tejperna.

WAYWARD SOULS

Bakgrund: Fyra stockholmare som musikaliskt strävar mot ungefär samma domäner som Tom Petty.
Största bedrift: Båda plattorna med WS har släppts i Västtyskland, Beneluxländerna och Spanien. Den äldre, ‘Painted Dreams’ sålde tillräckligt bra (ca 5.000 ex) för att motivera att ‘Songs Of Rain And Trains’ släpptes.
Närmaste planer: MNW jobbar på att få ut plattorna i fler länder.

WILMER X

Bakgrund: Favoritskåningarna framför andra behöver väl ingen närmare presentation för vakna Slitz-läsare. De minns säkert att förra årets LP-utgåvor — livealbumet ‘V-I-L-D’ och höstens ‘Tungt vatten’ — tillsammans fick acta stjärnor av Slitz tyckare.
Största bedrift: Wilmer Ett, Kryss eller Två…? Ännu kan man bara spekulera i hur det kommer att gå för dem när den engelska plattan ‘Downward Bound’ finns på skivhyllorna i Västtyskland, Beneluxländerna och Spanien. Där har den funnits sedan månadsskiftet november-december. Pressreaktioner och liknande har ännu inte dykt upp hos Wilmer X svenska bolag MNW.
Närmaste planer: Enligt MNW for tidigt att tala om några planer. Först måste reaktionerna pejlas.

FLER SOM SÖKT PASS

Som sägs ovan är det nästan omöjligt att göra en komplett lista över svenska band med ögonen riktade mot horisonten. Många jobbar enligt principen “allt-eller-inget” och “försvinner” därför när inget exceptionellt står till buds: Gemini, Sound Of Music, Carola och även Tomas Ledin är några sådana namn. Andra jobbar genom mer privata, och därmed svåröverskådliga kanaler: Car Skid And Crash, Shoutless, Bottle Ups, Cornflake Zoo, Slam, Olga Särk, Blacksmith, Playmates, Psychotic Youth, Man Klan, Sinners, Slobsters, Anti-Cimex, Triangulus, Pure Mania, Nasa och Johan Lindell är några sådana. Som alla kan vara självklara på ovanstående listan redan nästa vecka. Till slut har vi också kategorin “svenskar i utlandet”: Yngwie Malmsteen, Cary Sheraf, Michael Dee och Janne Anderssons House Of Anderson är några. Men som sagt, vi återkommer!