SH! är bandet som skapat reaktioner. Vad betyder bokstäverna? Varför har de så “deppiga” texter? Hur kan Staffan Hellstrand låta så “ung”, han har ju varit med i den svenska rocken sedan tidernas begynnelse? THORD ERIKSSON har träffat LP-aktuella SH!.

— Av femtio recensioner var det bara Expressen, Svenska Dagbladet och en landsortstidning som var direkt negativa.
Orden kommer från SH!s sångare, Staffan Hellstrand, som talar om kritiken på bandets debutplatta, “Vad tyst det är”, som kom för drygt ett år sedan.
Tillsammans med Staffan Dahling, Johan Nyström, Michael Carlson och Gunnar Svensén utgör han detta stockholmsband, som av somliga blivit hyllat som den svenska popens största hopp.
Historien börjar för tre år sedan. Staffan Hellstrand satte in en radannons i Schlager där han sökte musiker. Bandet bildades och släppte ett par singlar innan “Vad tyst det är”.
— Musiken och då särskilt texterna var en reaktion på all den menlösa musik som strömmar emot oss. Jag kände mig provocerad…
Inom kort släpps uppföljaren, “Svarta violer”, nästan ett helt år efter mitt första möte med bandet.
Redan då fanns titeln, de flesta låtarna och en idé hos bandet att göra en “något mindre aggressiv LP”.

Aggressiviteten, eller “den pubertala ilskan”, som andra har kallat den (Hellstrand tog klivet ur tonårsvärlden i dagarna kring punkens födelse), har retat många. “Överpretentiöst” och “pekoral” är ord som använts om de “svartsynta” texterna.
— Jag tycker inte om det ordet för det finns ett likhetstecken mellan “svartsynthet” och “pessimism”. Men jag är inte särskilt pessimistisk. Jag bara skriver om människor som jag ser och träffar… men jag har faktiskt försökt skriva ett par “positiva” texter på nya plattan.
— Till skillnad från många andra svenska band tror jag att vi har en fot ganska stadigt i den “normala” rocken. Framförallt New York-rocken, typ Patti Smith, Tom Verlaine och – om man går långt tillbaka – Doors. Den andra foten har vi i den nyare engelska musiken; Smiths, New Order, Echo, Waterboys. Däremellan kan allt hända. Vi är inget “färdigt” band än och jag hoppas att vi inte blir det. Men redan nu är vi branschens bästa fotbollsgäng!
Vilket Slitz-redaktionen är väl medveten om efter den svidande förlusten mot Papa-records, med Hellstrand långt fram i täten. Det är sådana saker som bör tigas ihjäl.