Deppigt i januari? Fran västkusten kommer hjälpen som får alla dystra tankar på svällande magar, barrande granar och drömska tankar om gröna hagar att försvinna. Man kan inte annat än le…, och rimma, Matilda Mus är bandet som får sorgerna att försvinna och… (Den här ingressen borde vara slut här!-Red.)

MÅNADENS SCRATCH-NAMN: MATILDA MUS

—Jag har försökt satsa seriöst tidigare. Det blev ju bara att man stirrade sig blind på alla band man gillade. Själv lät jag som en halvtaskig Robert Smith-kopia och låtarna jag skrev lät som lika taskiga Cure-låtar.
Det berättar Ulf Cronheim, sång och bas i Halmstad-bandet Matilda Mus. Det här bandet har skickat in den roligaste och mest uppfriskande singeln till Scratch-sidan, under min tid som Scratch-redaktör.
Det är inte för att de musikaliskt är särskilt originella, som Matilda Mus är så bra. Det är för att de är roliga. Inte “roliga” som Zodiac Mindwarp, för att han och hans band lever upp till alla rockmyter till absurda två hundra procent. Matilda Mus är roliga “åt andra hållet”. Bandet vågar ha respektlösheten att vara fjantiga, sjunga om juleljus och göra fåniga rebusar på konvolutet. Anti allt som har med “äkta” rock ‘n’ roll att göra.
Tillbaks till historien om Matildorna, som helst vill kalla sin musik för “smetpop” eller “pop ‘n’ roll”. Efter att de olika medlemmarna satsat “seriöst” på olika håll “slog de sina fåniga huvuden ihop” och bildade Matilda Mus. Det var 1984. Snart vanns en rocktävling i Halland och bandet fick medverka på en samlings-maxi. Då hade Matilda Mus redan hunnit spela in en EP. Fler framgångar följde. Förband till Ulf Lundell och… Bobbysocks! står på Matildas meritlista. Dessutom har de spelat in en LP — “Pussar Mjölk och Pop ‘n’ Roll’.
— Jag ringde till Arla och övertygade dem om att det enda man kom att tänka på när man hörde ordet “Mjölk” var Arla. Vi fick femtusen spänn och slapp dessutom sätta ut Arla på omslaget…
LPn inleds med Ivan Boring, som berättar sagan om Matilda Mus. Ivan Boring är en figur som var ett stående inslag i radioprogrammet Rockdepartementet. Kultsnubbe.
Matilda Mus singel kan beställas genom “Lille Bulf” Cronheim, 0340/14151.

DEMO

SYNDIKATET är vad som, förutom Köttgrottorna, återstår av de gamla punkarna Incest Brothers. Punkarvet gör sig påmint på sina ställen. Men Syndikatet är inte bara explosion. Det är tendenser till Waterboys-pop och Wilmer X-stök. Jag vill gärna höra mer av det här bandet. Johan Bergh, Tellusborgsvägen 86, 126 37 Hägersten.

CAFE EUROPA Varmkorvland
Det här Motala-bandet gör en cover på Velvet Undergrounds “I’ll Be Your Mirror” och det kan väl sägas att det egna materialet rör sig åtminstone nära samma marker. Småroliga, finurliga och ganska intelligenta texter. Tyvärr ett minus för dålig sång, den låter som Pluras i Eldkvarn… Anders Rörby, Åsgatan 8, 591 35 Motala.

REASON TO LIVE är en syntduo från Borås som, enligt vår Teknikredaktör, tycks ha en skaplig maskinpark och goda kunskaper i att handskas med den. Det låter kompetent, men det hela skulle växa ytterligare med kraftfullare sång. Bengt Larsson, Glimmerplan 9, 502 63 Borås.

ARVID TUBA kallar sig “en skam för Faluns 50.000 invånare”. Det låter som en mycket dålig inspelning av en konsert, gjord med en mycket dålig bandspelare. Kassettlista innehållande “industri- och experiment-musik” kan beställas genom Markus Arvidson, Stångjärnsvägen 339, 791 74 Falun.

Anathema

ANATHEMA från Malmö korsar Blue For Two med Sisters Of Mercy. Resultatet är inte personligt, men man kan ju vara influerad av sämre band. Thomas Di Leva betraktades som en hopplös Bowie-kopia för inte så länge sedan. Anathema, c/o T Lorentz, Docentg 5B, 214 52 Malmö.

SINGLAR

TRONDMAN En känsla av overklighet
Mats Trondman är en Karlshamns-gosse som tycks göra anspråk på att bli “den nye Lundell”. I brevet som följde med singeln beskrivs han som “en ny svensk blå-gul poet som valt musikens väg till att föra ut sina känslor”. Till detta har han med sig musiker som låter mycket kompetenta, bla Bengan Blomgren, som tidigare spelade gitarr i Tottas Bluesband. Trots de höga ambitionerna tycks något mycket viktigt gått förlorat— lekfullheten, värmen. Det som görs på singeln görs skickligt, men helt utan glimten i ögat. Mer information genom Björn Lundström, Christoffer Schrödersg 4, 292 00 Karlshamn.

BRUTAL PERSONAL Sverige är på rätt väg (Svenne Records)
Snabb-snabb punk från Trollhättan på en åtta låtars EP. Att kalla det som egentligen är menat som upprörande och tänkvärt för på sin höjd småcharmigt, är väl som att kalla Boris Karloffs Frankenstein-figur “kramgo”. Illa passande men ack så sant. EPn kan beställas från Mikael Swahn, Hovslagaregatan 38, 461 62 Trollhättan. 20 kr inkl porto.