Det är sant! Stockholms Negrer är tillbaks! Bandet som fick KF att se rött när deras debut-LP, ‘Brutal Disciplin’, kom. Det var titlarna — “Knark e gott” och “Fy fan svenska flicka” — som fick svenska folkets präktigaste inrättning att backa. Resultatet blev bojkott. Ingen Neger-platta fick säljas, vare sig på Konsum eller Domus.
Med sin andra LP visar de att de fortfarande kan och vill vara den svenska rockens högst uppsträckta finger i luften. Och låttitlarna finns där igen — “Sieg Heil”, “Ät skit” — vad ska KF säga nu? Ingenting, tycks det som. Enligt sångaren Micke Alonzo har KF beställt ett antal ex av plattan. “Kanske för att slippa en massa snack”.
På ‘Den vita apan’ är den otyglade vrede som fanns för drygt ett år sedan betydligt hejdad. “För att låtarna aldrig har spelats live, utan är gjorda direkt i studion”, tror Alonzo.
Kanske såg du E M Geranis film om honom på TV1:s Södra Station, för en tid sedan. Där framstod Alonzo som en “mycket arg, men medveten, ung man”.
— Det blir nästan lite pinsamt när folk tror att man är så otroligt medveten. Det är nog tyvärr inte riktigt så… Jag tycker att det är skitsvårt att prata om mina texter, jag vet inte riktigt vad de handlar om, när jag bara läser dem. Det är skillnad att sjunga dem…
Texterna på ‘Den vita apan’ är “skrivna vid frukosten innan vi gått in i studion”. Mitt under inspelningen, alltså. Det låter inte särskilt genomarbetat. Alonzo håller med, men tycker ändå att “det brukar funka till slut”.
Live är Stockholms Negrer en kompromisslös fuzzmaskin som driver gäck med och slår publiken till marken.
— Vi kommer att försöka spela så mycket som möjligt i vinter. Men det finns en del praktiska problem, arrangörerna har lite dåligt förtroende för oss. Under förra turnén var det en jävla massa bråk på konserterna. Publiken var ganska stökig… och det var väl vi också, ibland.